Vragen over de beloftes van de Aldi en de economische toekomst van Lingewaard en die van Bergerden in het bijzonder. Geen debat over inzameling KCA, maar wel eendrachtig tekenen voor minder verkeer rond Ressen. Kansen voor schoner doelgroepenvervoer en een woon- en werkcomplex in Bemmel.
Vragen over de Aldi in Haalderen
Tijdens de Politieke Avond was de Aldi nog erg gul in haar duurzame toezeggingen. GroenLinks is gaan kijken in Haalderen en zag geen zonnepanelen. Zijn die wel geplaatst, zo vroegen we ons af. Ook misten we groene inpassing en inzamelingspunten voor grondstoffen zoals glas- en kledingcontainers. Wethouder Sluiter zegde toe op onderzoek uit te gaan.
Debatverzoek over KCA-inzameling
GroenLinks maakt zich zorgen over het hele hoge bedrag dat inwoners van Lingewaard moeten betalen om Klein Chemisch Afval (KCA) zoals verfresten, op een juiste manier in te leveren. Daarover vroegen we samen met D66 een debat aan met de raad. Helaas werd dit verzoek door de meerderheid van de raad verworpen. Bij de evaluatie van de nieuwe inzamelingsregels van KCA (zonder gifbus dus) komen we hierop terug.
Tekenen tegen geluidsoverlast Ressen
Na onze toezegging in de vorige raadsvergadering heeft GroenLinks het initiatief genomen tot een brief van de gezamenlijke raad aan de provincie over de geluidsoverlast veroorzaakt door de A325 bij Ressen. De toename van het verkeer in het tracédeel dat langs Ressen loopt, heeft niet geleid tot maatregelen van de provincie (wegbeheerder) om de overlast te reduceren. Gevreesd wordt dat bij doortrekking van de A15, bij Ressen met een viaduct over de A325, de overlast nog dramatischer wordt. Samen met D66 is deze brief tot stand gekomen en in de raadsvergadering door alle fracties ondertekend.
Subsidie duurzame glastuinbouw
Ook als het over duurzaamheid gaat, is GroenLinks kritisch. We willen weten waaraan we subsidie uitgeven en wat het aan milieuwinst oplevert. Flinke investeringen zijn prima, maar ook het evalueren hoe groot het percentage milieuwinst is. Helaas is dit niet gebeurd, wat vreemd is, zeker als er een nieuwe tranche start. Het voorstel om in de adviescommissie ook betrokken burgers, zoals een lid van Lingewaard Energie, toe te voegen, werd door de coalitie afgewezen.
Woon- en werkcomplex Oostervelden
De woorden uit het coalitieakkoord om meer overheidsparticipatie te bewerkstelligen zouden hier zo mooi in daden kunnen worden omgezet! Een flink terrein met de mogelijkheid van 24 woningen. Er is wel gedacht aan zorg dichtbij vanuit instanties, maar niet aan zorgen voor elkaar, vanuit het samen ergens wonen. Begrijpelijk als je vanuit oude structuren blijft reageren.
GroenLinks weet echter dat er initiatieven zijn in de samenleving, en niet alleen vanuit Stichting Zelf, waarin mensen op zoek zijn naar plaatsen waar wonen, werken en welzijn samenkomen. Waar plaats is voor jong en oud en kleinschalige bedrijvigheid. In de grotere steden zijn er legio voorbeelden. Het zou mooi zijn als hier het eerste woon- werkcomplex van Lingewaard zou komen. En wie weet, heeft de provincie hier zelfs nog wel meer geld voor over dan Steengoed alleen!
Economisch beleidsplan en de glastuinbouw op Bergerden
In het economisch beleidsplan wordt economie verengd tot bedrijvigheid. Volgens GroenLinks hebben mensen die niet in Lingewaard werken ook veel inbreng in de Lingewaardse economie. Evenals mensen zonder betaald werk die vrijwilligerswerk doen. Tevens missen we de link met arbeidsbemiddeling of integratie van nieuwe Nederlanders. GroenLinks blijft erop hameren al deze genoemde groepen ook op te nemen in de plannen, en de economie in het beleidsplan zo dus breder te zien dan alleen als bedrijvigheid van bedrijven!
Lianne Duiven: Dan een tweede punt van zorg, de speerpunten in het beleidsplan. Het is bekend dat GroenLinks Lingewaard al vanaf haar ontstaan zeer kritisch is op de Glastuinbouw Bergerden. In 2005 bleek dat er 60 miljoen extra moest worden geïnvesteerd voor o.a. collectieve voorzieningen, waarvan 15 miljoen door Lingewaard. In 2008 gaat de energiecombinatie failliet: kosten 2,9 miljoen. In 2009 start programma Betuwse Bloem, met o.a. investeringen in Bergerden: 40 miljoen. En intussen wordt wel afgeboekt, maar vrijwel niets verkocht. Dat kan ook niet, vindt GroenLinks, het is een achterhaald concept. En net nu de economische visie wordt besproken, trekt Nijmegen de stekker uit de gemeenschappelijke regeling. Dubbel vreemd om de glastuinbouw dan nog als economische drager voor onze gemeente te benoemen!
GroenLinks roept opnieuw op om niet verder te investeren in Bergerden. Het kostte al te veel en gaat nog veel meer kosten. Dit terrein verdient een echte toekomst, met bijvoorbeeld windturbines, zonneparken en biologische boeren. Dan wordt Next Garden geen Next waste of money!
Doelgroepenvervoer
Voor iedereen is schone lucht belangrijk, dus ook voor klanten van het doelgroepenvervoer; jongeren en kwetsbare mensen met veelal gezondheidsproblemen. Daarom wil GroenLinks duurzame aanbestedingsvoorwaarden, zoals verplicht is voor overheidsinstellingen. Zeker nu de gunning voor vijf jaar is. GroenLinks fracties roepen met een motie gemeenten in deze regio op om te kiezen voor meer duurzame vervoersmiddelen. In Lingewaard, met een coalitieprogramma dat duurzaamheid tot in de haarvaten nastreeft, gingen we bij voorbaat uit van brede steun.
Helaas, terwijl in omliggende gemeenten deze motie vaak raadsbreed werd aangenomen, blijkt Lingewaard duurzaamheid ook hier als holle kreet te gebruiken. Jammer, een gemiste kans.