Raadsvragen over vluchtelingenopvang in Lingewaard (Lianne Duiven)
Naar aanleiding van de informatienota van 3 september 2024 over de vervolgstappen van de motie ‘afwachten landelijk beleid’ stellen we twee vragen. Dit betreft de opvang voor asielzoekers.
GroenLinks heeft begrepen dat de commissaris van de Koning al in november de stand van zaken in Gelderland aan de minister moet melden. In de informatienota lijkt echter dat daarmee gewacht wordt tot de raad bij de Turap (financiële tussenrapportage) het budget van €50.000 goedkeurt en daarna pas in 2025 tot actie wordt overgegaan. Is daarover een akkoord met de provincie?
Het antwoord van wethouder Slob komt erop neer dat: in het plan dat aan de provincie is gepresenteerd staat dat in Lingewaard de opvang van Oekraïners al wel in orde is. Voor de opvang van de toegewezen alleenstaanden en alleengaanden onder de statushouders wordt gewerkt aan scenario's. Maar voor 'AZC' asielzoekers wacht het college op de informatie van het nieuwe kabinet op Prinsjesdag.
Bij navraag blijkt dat met de zin 'een tussenvoorziening, zoals bijvoorbeeld een doorstroomlocatie' het volgende wordt bedoeld:appartementen die ook geschikt zijn voor Lingewaardse jongeren.
Woningbouwplan Sallandstraat Haalderen (Arianne Nas)
Zowel inwoners uit Haalderen als de verschillende raadsfracties hebben hun inzichten gedeeld, waardoor het oorspronkelijke plan sterk is verbeterd. De weerstand die er eerst was, heeft uiteindelijk geleid tot meedenken. Zo kan participatie gaan!
GroenLinks is blij dat het plan zo snel is aangepast. En ook enthousiast, omdat er nu duurzame woningen worden geplaatst die ook qua circulariteit goed scoren. We begrijpen de zorgen van omwonenden over trillingen tijdens de bouw en over de verkeersontsluiting. Na de toezeggingen van het college vertrouwen we erop dat ook hiervoor goede oplossingen komen.
GroenLinks stemt daarom vóór dit woningbouwplan in Haalderen.
Omgevingsvergunning zonnepark Karstraat te Bemmel (Lianne Duiven)
GroenLinks was aanvankelijk verrast over een aantal zaken. Zoals het advies van de brandweer en de manier waarop de provincie tegen dit zonnepark aan kijkt. Na de uitleg die we kregen bij de politieke avond begrijpen we de overwegingen van het college.
Wat ons wel dwars blijft zitten, is het gemis van financiële participatie: het mee kunnen doen van Lingewaarders zodat het HUN zonnepark wordt. We begrijpen dat dit zonnepark een langlopend project is en dat risico’s i.v..m. de innovatieve manier van opereren plus het loskoppelen van het net, meer risico’s inhouden. Dat daarom is gekozen het niet aan de inwoners aan te bieden om mee te doen, daar valt iets voor te zeggen.
Toch gaat GroenLinks ervan uit, en daar hebben we ook in de politieke avond al stevig op aangedrongen, dat dit bij een volgend park WEL gebeurt. We zien uit naar het volgende zonneproject mét participatie en mét veel nieuwe innovaties.
De stukken van deze raadsvergadering, plus de verslaggeving, zijn HIER te vinden.