Veel vragen naar aanleiding van bouwplannen in Doornenburg, Bemmel en Huissen, en een door de raad aangenomen voorstel van GroenLinks en LBL om ondernemers met creatieve plannen voor kleinschalig toerisme een duwtje in de rug te geven.

Drie Bouwplannen:

Homoetstraat Doornenburg

In Doornenburg gaat worden gebouwd. GroenLinks gunt Doornenburg meer dan alleen deze huizen. Immers, in het Dorpsontwikkelingsplan blijkt dat bij bewoners vraag is naar starterswoningen en woningen voor senioren. En laat deze nou net NIET worden gebouwd! We manen de wethouder tot spoed om met de provincie overeen te komen ook voor starters en senioren te kunnen bouwen.

Oostervelden Bemmel (oude brandweerkazerne)

Zoals de wethouder beaamde, hier wordt de omgekeerde weg bewandeld. Gelokt door een subsidie is eerst de exploitatie vastgesteld, met het verkeerde kaartmateriaal. En wordt nu pas het bestemmingsplan voorgelegd. Zonder dat duidelijk is hoe hoog het hele bouwblok wordt, met een onlogische ontsluiting en met onduidelijkheid hoe ver het gebouw van de straat komt te liggen. Naar aanleiding van de kaders die in 2012 zijn vastgesteld voelt de buurt zich op het verkeerde been gezet. Terecht tekenen ze bezwaar aan.

GroenLinks kan het met deze vorm van beleid maken niet eens zijn en dient een motie in. Dit om te redden wat er te redden valt en eerst met de buurt verder in contact te treden om tot verdere vereenstemming te komen. Want een subsidie kan nooit de reden zijn dat de kwaliteit van een beeldbepalend gebouw bij de entree van Bemmel teniet wordt gedaan!

Aloysiuslocatie Huissen

Wat GroenLinks betreft mogen de auto’s van de straat af en zo veel mogelijk onder de grond. Fijn dat ook het college daar zo over denkt. Wat boeiend is, is de vraag of een dubbele laag of twee parkeergarages (onder het gebouw of ook nog onder het raadhuisplein) in de kosten verschilt. Aan het gebouw dat er in plaats van de Aloysiusschool komt, stellen we hoge eisen. Dit is immers beeldbepalend. En is het voor ons aller toekomst ook duurzaam, energieleverend en misschien zelfs zonder gasaansluiting?

Dan de koppeling van de sloop van de Doelenstraat aan dit project. Dat vindt GroenLinks niet verstandig. De discussie laaide in 2009 daarover hoog op en nu wil het college dit in een adem meenemen? Dat gaan we niet doen. Al in 2009 stelden we de wijk Altrade in Nijmegen als voorbeeld van renovatie van kleine huisjes met karakteristieke voorgevels. Met daarachter een modern pand van alle gemakken voorzien. Dat kunnen we in Lingewaard toch ook?!

Een motie om de uitstraling van de Doelenstraat door de renovaties niet aan te tasten, werd door de raad aangenomen.

Initiatiefvoorstel recreatie en toerisme

De laatste jaren is het steeds duidelijker dat de kwaliteit van onze omgeving recreanten uit de steden en toeristen uit binnen- en buitenland trekt. Terecht dat dit aspect wordt gezien als economische drager. Ondernemers van campings en B&B’s buiten dit uit en in sommige dorpen (Doornenburg en Angeren bijvoorbeeld) profiteren ook de supermarkten hiervan. GroenLinks merkt echter bij de nota hierover op dat er nog veel meer kansen zijn die opgepakt kunnen worden. Wat ons betreft mag de lat best wat hoger, en in navolging van Overbetuwe mag daar ook best wat geld vanuit de algemene middelen aan worden besteed. We dienden daarvoor ook al bij de kadernota een motie en amendement in.

Ondernemers komen met mooie plannen en willen met elkaar krachten bundelen. Een inwonersinitiatief van onderop, dat is waar GroenLinks kansen aan wil geven. Met de koepelorganisaties Recron en het Regionaal Bureau voor Toerisme en de Uiterwaarden zijn samen mooie plannen te maken. Met een boost vanuit hen en ondersteuning vanuit de gemeente. Vandaar het initiatiefvoorstel van GroenLinks en LBL.

Uit de reactie van het college blijkt dat dit om meer middelen en mogelijkheden en inzet van de sector vraagt. Mooi zo, want dat is net wat ons voorstel beoogt! We dagen de wethouder uit om te zorgen dat hij hiervoor een voorstel in de begroting doet.

Vakantie

GroenLinks gaat met vakantie. Een fijne vakantie allemaal en tot ziens in augustus!