Vragen over de ontsluiting van Nijmegen via Ressen, het ophalen van snoeiafval, de veiligheid van de schoolgaande jeugd bij het geplande crematorium en informatie over de Arnhemse plannen met Presikhaaf.

De halve Ressense variant…

Ons college heeft een overleg gehad met het college van Nijmegen over een 'halve Ressense variant' vorige maand. GroenLinks ontdekte dit onderwerp al in het voorjaar op de lange-termijnagenda en vroeg toen tijdens de Raad aan de wethouder hoe dit op de agenda kon komen. Immers, met een motie (van de VVD) vond de Raad dat tot de aanleg van A15 moest worden gewacht om eventueel over ontsluiting bij Ressen te praten. De wethouder legde toen uit dat het alleen de wegaanpassing van de Ressensestraat zou gaan. Nu blijkt het, in achterkamertjes, dus toch over de Ressense Variant te gaan!.

Het is GroenLinks volstrekt onduidelijk waarom er steeds maar weer gehamerd wordt op Ressen om het verkeersprobleem van Nijmegen op te lossen. Studies wijzen uit dat zelfs een Dorpensingel zonder knip in de Vossenpels, slechts 1000 verkeersbewegingen naar Nijmegen toevoegt. En Lingewaard wil geen knip! Gaan wij geld besteden aan een oplossing voor Nijmegen voor slechts 1000 auto’s per dag? Gaan we daarvoor én een boomgaard van vóór de oorlog én de rust in Ressen opofferen? 

GroenLinks wil op korte termijn bijgepraat worden door het college over hetgeen zich allemaal afspeelt in het schemergebied achter de schermen. En natuurlijk in het openbaar! Inmiddels is bekend dat de Raad op 28 juni wordt bijgepraat over de plannen in Ressen.

Snoeiafval

Lingewaard had een zeer riante regeling voor snoeiafval. Het werd eens per maand gratis opgehaald, mits minder dan 1 kuub. Dit is veranderd naar een paar keer per jaar. GroenLinks krijgt daar veel vragen over en is het met de klagers eens dat het heel raar is dat er nu voor snoeiafval moet worden betaald, terwijl je het dus zelf moet wegbrengen. Als je daartoe in staat bent tenminste… 

Bij veel gemeentes is dit gratis en mag je zelfs nog compost mee terugnemen. We vroegen de wethouder in hoeverre het college dit gaat passen in de nieuwe afvalstroomplannen van 2018. De wethouder antwoordde dat er nauwelijks klachten worden geuit. Dus dat ook in 2018 een paar keer per jaar wordt opgehaald en meer moet worden gebracht en betaald. Jammer, zo stimuleer je geen groene tuinen en meer biodiversiteit.

Veilig fietspad bij geplande crematorium

GroenLinks is blij dat het plan voor een crematorium concreter wordt. Toch blijft er, net als bij andere partijen, zorg over de veiligheid van fietsers. Naast de varianten die op tafel lagen en weggeschoven werden als te duur, stelde GroenLinks nog andere varianten voor. Ook die werden meteen aan de kant geschoven, ondanks het pleidooi van D66 dat dan meteen nog een aantal andere problemen zouden worden opgelost. 

De veiligheid van de fietsende schooljeugd is voor ons met dit globale plan mbt verkeerssituatie niet voldoende gegarandeerd. GroenLinks gaat dan ook geen carte blanche geven om dit uit te werken. Het provinciaal inpassingsplan voor de N839 is nog niet vastgesteld. Het fietspad zou dus nog naar de overkant kunnen. GroenLinks vroeg de wethouder opnieuw met de provincie in gesprek om dit te bespreken. We willen immers niet dezelfde onveiligheidsproblemen voor Fietsers creeëren als op de Ressensestraat. De wethouder zegde dit wel toe, maar vond het een kansloze missie. Dat geeft weinig hoop. En daarmee kon GroenLinks niet anders doen dan tegen dit plan stemmen. 

Wél hebben we erop aangedrongen zowel de Fietsersbond als Veilig Verkeer Nederland de uitwerking van de ventweg die het crematorium moet ontsluiten goed te laten keuren. Gaan zij akkoord, dan kan GroenLinks instemmen met de bouw van het crematorium.

Warmoezerij

Bij de ingekomen stukken zat een vreemd verhaal over bomen op de Warmoezerij. De gemeente stond toe dat deze door bewoners werden gesnoeid om overlast te beperken, en nu ligt daar een rekening van een kleine 10.000 euro. Zijnde de kosten van nieuwe bomen, terwijl de bewoners helemaal geen nieuwe bomen willen hebben…. 

Op vragen van GroenLinks antwoordde de wethouder dat de bomen zonder toestemming van de gemeente zijn gesnoeid en daarmee vernield. GroenLinks gaat dit verder uitzoeken.

Presikhaaf en Arnhemse plannen

Tijdens de PA van 8 juni heeft GroenLinks gevraagd of het college de mening van de raad niet wilde peilen, omdat er in juni een cruciale beslissing moet worden genomen. De wethouder wimpelde dit af en verwees naar een inforaad op 21 juni. 

Nu blijkt echter dat er al vanaf 2 mei een brief ligt vanuit Arnhem met de oproep om de raad te consulteren over de plannen en vóór eind juni de uitslag daarvan te laten weten. Dat is geen InfoRaad, maar een échte Raad waardig. Het gaat over veel mensen en ook nog eens veel geld.

Presikhaaf Bedrijven 

GroenLinks is blij met het initiatief van de PvdA om namens de Raad een reactie te schrijven door de Raad zelf en niet dor het college. Het is immers een reactie van de Raad! Door de verwevenheid van petten van de wethouder, die portefeuillehouder is en tegelijkertijd lid van het dagelijks bestuur is het nog eens extra nodig dat de Raad een eigen mening laat horen! De Raad ging hiermee akkoord.

Verbonden partijen 

Afgelopen jaren hebben we gezien wat een enorme risico’s kunnen kleven aan verbonden partijen. Zoals Bergerden, waarin verkeerde keuzes zijn gemaakt en het dossier Presikhaaf, dat eveneens blijft voortduren. Logisch dat de Raad een reactie stuurt namens de Raad. Dat vond echter niet iedereen (in tegenstelling tot een eerdere stemming over Presikhaaf). Coalitiepartijen vonden dat dit allemaal best aan het college kon worden overgelaten. Jammer, een gemiste kans.

Rekenkamer Commissie

De RKC was niet mals in haar rapport ‘Meldingen openbare ruimte' . Het college was in haar reactie niet erg ontvankelijk voor die kritiek. Jammer, gratis advies is altijd de moeite waard. Het is aan de auditcommissie om de vinger aan de pols te houden of de adviezen daadwerkelijk worden opgevolgd.