Het initiatiefvoorstel van GroenLinks om de leefomstandigheden van bijen te verbeteren, werd door de raad aangenomen. Ook werd er beslist over het nog beter scheiden van afval. Over de herbeoordeling WMO-hulp bij huishouden konden misverstanden niet worden weggenomen. Verder kwamen inburgering en een plek voor de bibliotheek in Huissen kort aan de orde.
Een bij hoort erbij in Lingewaard
Bijen, hommels en andere bestuivers zijn van groot belang voor onze voedselvoorziening. Als de bijen verdwijnen zullen veel gewassen met de hand bestoven moeten worden, zoals op plaatsen in China nu al gebeurt.
Al vanaf het begin van deze eeuw gaat het slechter met de honingbijen door een aantal factoren die elkaar versterken: ziektes en parasieten, gebruik van insecticiden en te weinig en te eenzijdig voedsel. Vooral de laatste factoren kunnen we beïnvloeden door bijvoorbeeld het gras in bermen, braakliggende terreinen en tuinen deels te vervangen door bloemrijke kruiden. En natuurlijk door het gebruik van insecticiden te beperken.
Een grote meerderheid van de raad stemde in met het initiatiefvoorstel van GroenLinks.
Afval wordt grondstof
Er is steeds meer techniek voor handen om afval weer terug te winnen als grondstof. GroenLinks is blij met maatregelen die hierop inspelen. Voor het herwinnen van grondstoffen moeten we ons afval echter wel goed scheiden. En daar kan in Lingewaard nog wel een tandje bij.
In de raad zijn de uitgangspunten voor een nieuw beleid voor de inzameling besproken. Wat GroenLinks betreft zal de kern daarvan moeten zijn dat goed scheiden wordt beloond. Door het aanbieden en ophalen zodanig te veranderen dat de opbrengst verbetert zonder de lasten voor de burger te verzwaren. En, nog beter, door de totale hoeveelheid afval te verminderen.
Herbeoordeling WMO hulp bij het huishouden
GroenLinks is voor het voortzetten van de herbeoordelingen, omdat dan snel voor iedereen die dat nodig heeft op dezelfde manier zorg op maat geleverd kan worden. Door huisbezoeken en de zogenoemde keukentafelgesprekken. Daar is door het college een budget voor gevraagd, om de kwaliteit van de herbeoordelingen te verbeteren en wachtlijsten te voorkomen. Uiteindelijk levert dat winst op, niet alleen financieel, maar ook voor de individuele hulpvragers.
Helaas werd, door een misverstand bij de indieners van de motie, gedacht dat het ging over een bezuinigingsmaatregel van het huidige kabinet. Het betreft echter een crisismaatregel die nodig is om te zorgen dat het geld dat wordt uitgegeven vooral bij hen terecht komt die het écht nodig hebben. De kanteling van recht op een voorziening naar wat heb je echt nodig zal nu meer tijd kosten en de verwachte bezuiniging die dit gaat opleveren eveneens.
Door een kleine meerderheid van de raad werd het voorstel om hiervoor een eenmalig budget beschikbaar te stellen, verworpen.
Verordening inburgering
Vanuit de gemeente is er geen mogelijkheid om mensen te ondersteunen die een inburgeringcursus volgen. Zij moeten het zelf betalen of een lening aanvragen. Het stelt ons teleur dat dit vanuit de landelijke overheid zo bepaald is. Hiermee bereik je het tegenovergestelde van hetgeen je zou willen bereiken. Veel nieuwkomers hebben immers nauwelijks inkomsten en kunnen zo’n cursus niet zomaar betalen.
Snel deze inburgeringcursus volgen bevordert de integratie; door bekend te raken met de Nederlandse taal en gebruiken kun je beter deelnemen aan de samenleving, en zelf de regie pakken om voor een inkomen te zorgen. Voor GroenLinks is het een gemiste kans om dit in te perken.
Stadhuis Huissen en de bibliotheek
Het Stadhues-Comité is intensief bezig met het uitwerken en tegen elkaar afwegen van verschillende scenario's voor het oude stadhuis in Huissen. Natuurlijk vindt ook GroenLinks dat de bibliotheek in het centrum thuishoort. Echter, het nu al (tijdelijk) huisvesten van de bieb in het stadhuis maakt het onmogelijk om nog vrijelijk te beslissen over de toekomstige invulling daarvan.
Mogelijk wordt er een oplossing gevonden in het verlengen van het huurcontract van het huidige pand.