Een lange raadsvergadering over onder andere noodopvang voor vluchtelingen, bestemmingsplan Bergerden en boerengolf in de Gendtse polder.
Asielzoekers en nieuwe Lingewaarders
Een groot deel van de raadsvergadering werd besteed aan de plannen van het college om noodopvang voor asielzoekers te vinden. Het voorstel van huisvesting op een schip, vindt GroenLinks geen goed plan. We gaven alternatieven en drongen aan ondernemers op te roepen mee te denken, zoals ook de aanbieders van het schip deden (zie: geen loopplank maar springplank).
Toch had GroenLinks ook een vet compliment voor het college. Immers, het is gelukt voor alle honderd statushouders afgelopen jaar onderdak te vinden. Dat is echt TOP, op naar een multicultureel Lingewaard!
Bestemmingsplan Bergerden
GroenLinks stelt voor om op Bergerden ook biologische teelten toe te staan. Tijdens de PA zegde de wethouder al toe dat dit mogelijk is, aangezien er bij uitgifte van gronden ook open teelten zijn toegestaan. We dringen aan om stappen te ondernemen om aan deze toekomstgerichte vorm van landbouw te werken. Er is een gigantische groei en vraag naar deze producten en dit zou een prachtige manier zijn om de lege percelen op Bergerden een goede bestemming te geven.
Huisvesten van seizoensarbeiders blijkt in grote tuinbouwgebieden overal anders geregeld te zijn. De VNG heeft een handreiking gedaan en ook daarin staan keuzemogelijkheden. GroenLinks vindt het vooralsnog geen juiste keus van het college om huisvesting op te nemen in het bestemmingsplan. We roepen het college op om een informatienota of discussiestuk op te stellen over de huisvesting van werknemers. Hier liggen kansen voor mensen met laag geschoold werk, participatie van werknemers die afstand hebben tot de arbeidsmarkt en toekomstige nieuwe inwoners van Lingewaard die inburgeren. De wethouder zegde toe dit te gaan doen.
(Wmo-)adviesraad
De toegezegde nota over de bemensing en functie van een nieuwe raad is nog niet ontvangen. Daarom stelt GroenLinks voor dat college en raad zich optimaal laten adviseren door actief gebruik te maken van de kennis en ervaring van deskundige burgers in onze gemeente – participatie dus. Om zo niet alleen ambtelijke ervaringen, maar vooral ook ervaringen van de gebruikers van deze raden een plaats te geven...
Lingewaard bezit een deskundige cliëntenraad WWB. GroenLinks wil ervoor waken dat zij opgaan in een eventuele gezamenlijke Wmo-raad. Het onderscheid is immers van belang, met name door de bemensing vanuit verschillende achtergronden. Dat is een belangrijk participatiemiddel. GroenLinks vraagt het college om ook ervaringen van cliënten van WWB-raden in andere gemeentes, zoals Renkum, mee te nemen.
Bestemmingsplan Gendtse polder
Een prachtig plan met een lastige kwestie: boerengolf. Een dossier met veel onduidelijkheden. Enthousiaste start zonder vergunning, handhaving, burenruzie, steun van gemeente, weer in het bestemmingsplan en dan weer eruit. En onderzoek op rekening van de gemeente. Misschien geen onbehoorlijk bestuur, maar dan toch wel onbegrijpelijk. Ons lijkt de overlast mee te zullen vallen. GroenLinks wil de potentie van kleinschalige manieren van recreatie op een mooie manier laten invullen. Helaas koos de meerderheid van de raad anders.
De Kaaksedam is een historische dam in redelijk vlak landschap. Over de dam liepen de kinderen uit de Gendtse polder en de Suikerdijk naar school. Deze is nu deels verlegd vanwege ’t Ganitacircuit. We roepen het college op om te ijveren dit historische pad natuurlijk in te passen. Dus geen zwarte asfaltweg waar mensen wegglibberen op de uitwerpselen van koeien als het heeft geregend, maar op een meer natuurlijke manier. De wethouder zegde toe dit te onderzoeken.
Het CDA riep op om ‘Hollandse’ koeien te laten grazen in dit gebied. Ook GroenLinks is voor diversiteit, maar in dit gebied is natuurbeheer door vee een opdracht. Als met de motie wordt bedoeld dat er bijvoorbeeld ook Rode Geuzen of Brandrode runderen jaarrond kunnen grazen, vindt GroenLinks dat wel een goed idee.