GroenLinks en SP doen in de Tweede Kamer een voorstel voor een Nationaal Bomenplan. De partijen willen in Nederland 100.000 hectare bomen extra planten. 

Dat zijn er minimaal 17 miljoen bomen, één voor elke Nederlander. De partijen willen onder meer dat er extra bomen langs wegen en dijken komen, dat er in steden meer tiny forests komen (bossen die maximaal de grootte van een tennisbaan hebben) en dat de bosregeling voor boeren terugkomt. Deze regeling geeft subsidie aan boeren die bos aanplanten. Ook willen GroenLinks en SP dat bestaande natuurgebieden zoals de Veluwe en de Peel worden uitgebreid.

Het Nationale Bomenplan is nodig voor natuurherstel maar draagt ook bij aan het oplossen van het klimaatprobleem. 100.000 hectare bos kan in 2030 2,4 megaton CO2 opslaan en dat loopt op tot 4 megaton in 2050.  Dit staat gelijk aan de uitstoot van ongeveer één miljoen auto’s. Stichting Nationale Boomfeestdag ondersteunt het plan van GroenLinks en SP en wil op 18 maart 2020 tijdens De Nationale Boomfeestdag een nationaal bomenplantrecord vestigen van 500.000 bomen op één dag. Het streven is de bomen te planten met zoveel mogelijk kinderen, als hun eigen bijdrage aan een gezond klimaat, hun toekomst.