De onafhankelijke beoordeling lijkt nu te gaan plaatsvinden door de ODRA (uitgezonderd de juridische aspecten). GroenLinks vraagt zich enerzijds af of de ODRA over voldoende expertise beschikt m.b.t. windparken. Anderzijds gaan we ervan uit dat de ODRA in het voortraject de ingediende stukken van de initiatiefnemer al getoetst heeft en groen licht gaf om de plannen ter inzage te leggen. Dat zou dus kunnen betekenen dat de ODRA (en daarmee de gemeente Lingewaard) met dubbele pet beoordeelt.
De vragen van GroenLinks:
- Klopt het dat de ODRA al eerder betrokken was bij de aanvragen en nu deze onderzoeken doet, uitgezonderd de juridische onderzoeken?
- Zo ja, waarom is niet voor een onafhankelijk adviesbureau gekozen?
- Op grond van welke overwegingen zijn de ‘experts’ gekozen en wat is er gedaan om hun onafhankelijke positie te toetsen?
De beantwoording:
De gemeente Lingewaard behandelt als bevoegd gezag de vergunningsaanvraag voor de realisatie van het windpark Caprice. De gemeente Lingewaard coördineert alle vergunningen die hiervoor nodig zijn. De stukken die in december ter inzage gelegen hebben, betreffen:
- ontwerp-verklaring van geen bedenkingen
- ontwerp-omgevingsvergunning (voor het bouwen van een bouwwerk -twee windturbines
- het gebruik van gronden in strijd met het bestemmingsplan en het oprichten van een inrichting)
- ontwerpvergunning en ontwerpontheffing Wet natuurbescherming (Wnb)
Wnb-vergunning en -ontheffing worden behandeld door de provincie. De omgevingsvergunning wordt behandeld door de gemeente zelf, met als uitvoerende instantie de ODRA. De ODRA heeft ervaring met het beoordelen van onderzoeken welke in het kader van vergunningaanvragen voor windturbines worden aangeleverd.
1. Klopt het dat de ODRA al eerder betrokken was bij de aanvragen en nu deze onderzoeken doet, uitgezonderd de juridische onderzoeken?
Ja, de gemeente is bevoegd gezag. De gemeente behandelt deze aanvraag. De ODRA heeft hierin een uitvoerende taak en is dus ook betrokken.
2. Zo ja, waarom is niet voor een onafhankelijk adviesbureau gekozen?
De gemeente zet de ODRA altijd in voor het behandelen van vergunningsaanvragen. Als de gemeente en ODRA constateren dat er op bepaalde aspecten onvoldoende expertise is, dan zetten we externe expertise in.
3. Op grond van welke overwegingen zijn de ‘experts’ gekozen en wat is er gedaan om hun onafhankelijke positie te toetsen?
De ambtelijke organisatie (inclusief ODRA) heeft haar eigen experts in dienst. Zoals experts voor geluid, milieueffecten en externe veiligheid. Wij zijn bevoegd gezag en beoordelen onafhankelijk van initiatiefnemers de vergunningsaanvragen.
De ambtelijke organisatie levert advies. Het college en de raad wegen op basis van dat advies de verschillende belangen om een beslissing op de aanvraag te kunnen maken (vergunning verlenen of weigeren); te weten het algemeen belang (waarbij de belangen voor de gehele gemeente een rol spelen), het individuele belang van omwonenden/belanghebbenden en het belang van initiatiefnemer. In de advisering krijgen al deze belangen een plaats.
Voor toetsing van Wnb gerelateerde zaken worden experts van en door de provincie ingezet.
Inmiddels is er een nieuwe vergunningsaanvraag voor windpark Caprice ter inzage gelegd. De nieuwe vergunning heeft de volgende wijzigingen:
- het vergroten van het maximum vermogen van 5 MW naar 7 MW;
- de maximale rotordiameter gaat van 160 naar 170 meter.
De effecten hiervan zijn nog onduidelijk en er volgt nog onderzoek hierover. Ook zijn er weer vragen gesteld door inwoners en andere betrokkenen. GroenLinks zal aan de hand van de beantwoording van alle vragen en de uitslagen van de onderzoeken haar standpunt bepalen ten aanzien van dit plan.