GroenLinks heeft in twee ronden vragen gesteld aan het college over het gemeentelijk energietransitiebeleid. Deze vragen waren ingegeven door onze zorg in hoeverre beleidsdoelen bereikt zijn en op welke onderdelen het beleid eventueel moet worden bijgesteld. De antwoorden op zijn vaag, ontwijkend of verwijzen naar 2022 waarin een evaluatie gaat plaatsvinden. Ook werden sommige vragen helemaal niet beantwoord, zodat we ze in tweede instantie opnieuw moesten stellen.

Daarom maken wij nu zelf maar de balans op van vier jaar energietransitie beleid van dit college. Onze conclusie is dat het energietransitie beleid in de afgelopen periode op alle fronten gefaald heeft.

De drie pijlers waarop het beleid op gestoeld is, zijn 1- Energiebesparing, 2- Duurzame opwek en 3- Warmtetransitie.

1 Energiebesparing

Het Energieverbruik in Lingewaard is in de periode 2015 – 2019 volgens de Klimaatmonitor met 16% toegenomen. De beleidsdoelstelling was jaarlijks 1,5% besparing, dus een totale afname van 6% in deze periode. De CO2-uitstoot is in dezelfde periode met 4% toegenomen, terwijl ook deze juist had moeten afnemen.

2 Duurzame energie-opwekking

In de afgelopen vier jaar zijn geen wind- en zonneparken gerealiseerd, alleen wat zonnepanelen op woningen en gebouwen. Het windpark Bergerden, twee geplande windturbines, werd door de provincie Gelderland niet toegestaan vanwege de locatie in het Gelders Natuur Netwerk. Het windpark Caprice, ook twee geplande windturbines, is verstrikt geraakt in de vergunningenprocedure. Niet alleen door het ongeldig verklaren van het Activiteitenbesluit door de Raad van State, maar ook door een vergunningprocedure waarin fout op fout werd gestapeld en omwonenden niet serieus zijn genomen.

Concrete initiatieven voor zonneparken met een gezonde business-case - zoals Drijvend Zonnepark Zwanewater - werden in de wachtkamer gezet door het college en twee zoekgebieden in de concept RES 1.0 Arnhem – Nijmegen zijn op het laatste moment geschrapt. In het bestaande zoekgebied in Lingewaard zijn geen terreinen beschikbaar door het ontbreken van medewerking van de eigenaren aan de pacht of overdracht van deze gronden.

De bouw van de houtgestookte biomassacentrale op Bergerden wordt door GroenLInks niet beschouwd als een bijdrage in de opwekking van duurzame, koolstofvrije energie.

3 Warmtetransitie

De warmtetransitie, oftewel van-het-gas-af, richt zich met name op Bergerden met de oprichting van een Warmtebedrijf en de aansluiting van het industrieterrein Agropark op het warmtenet van de tuinders. Daarnaast wordt veel onderzoek gedaan naar de aanleg van een warmtenet in de Zilverkamp, zonder daarin veel vooruitgang te boeken. Gelukkig zijn op aandringen van de Werkgroep Duurzaam Zilverkamp inmiddels ook andere alternatieven onderzocht. Andere wijken in Lingewaard wachten nog op duidelijkheid wanneer hun warmtevoorziening verduurzaamd gaat worden, welke keuzes hierbij gemaakt worden (individueel of collectief) en vooral wat het allemaal individueel en maatschappelijk gaat kosten. Wie neemt de regie?

“  het energietransitiebeleid in Lingewaard heeft in de afgelopen periode op alle fronten gefaald  ”

Samenvattend moeten we concluderen dat het energietransitiebeleid in de afgelopen collegeperiode, behalve een enorme stapel aan documenten zoals Beleidskaders, Beleidsnota’s, Voortgangsberichten, Informatienota’s, Evaluatienota’s en onderzoeksrapporten, niet geleid heeft tot het realiseren van de hoofddoelstellingen: terugdringing van de CO2-uitstoot van Lingewaard, beperking van het energieverbruik, meer duurzame opwek en concrete stappen zetten in de verduurzaming van de warmtevoorziening.

De oorzaak hiervan is dat een beleid zonder een instrumentarium waarmee gestuurd kan worden (zoals goede regelgeving) en invloed uitgeoefend kan worden (bijvoorbeeld subsidies) en zonder een monitoringsysteem met actuele data -om het realiseren van doelstellingen te controleren en waar nodig bij te stellen- nooit succesvol kan zijn.

 

Met een energietransitiebeleid dat alleen maar bestaat uit faciliteren, ondersteunen, en stimuleren gaan we de energietransitie niet voor elkaar krijgen, en zijn doelstellingen als 'Lingewaard energieneutraal in 2050' en 'NEXTgarden energieneutraal in 2030' loze beloften. 

Dat kan anders! Dat moet anders!

Zelfs Rutte roept in Glasgow, na lange tijd zwijgen, nu eindelijk ook op tot actie, omdat we de klimaatdoelen anders echt niet halen. Tijdens de afgelopen raadsvergadering waren vrijwel alle partijen het erover eens dat klimaat prioriteit is. Hopelijk blijft dat niet bij mooie woorden, maar volgen nu ook daden.

klimaatmars 2021
De klimaatmars in Amsterdam bracht zo'n 40.000 mensen op de been, waaronder een zee van GroenLinksers