De fietspaden langs de N839 worden aangepakt door de provincie. De omleidingen voor fietsers zijn regelmatig ongelukkig of zijn er zelfs helemaal niet! En dat in de tijd dat Lingewaard ook veel fietsende toeristen verwelkomt. GroenLinks stelde vragen in de raad van 27 juni.

Er wordt aan de weg gewerkt en daarbij wordt het fietspad gebruikt. Vanuit Bemmel richting de Stadswal in Huissen moet je door het centrum fietsen om op de Wilhelminastraat te komen, bij het toekomstig crematorium heeft het fietspad ineens twee richtingen, zonder dat de fietsers vanuit Huissen daarvoor worden gewaarschuwd. Maar bij de Carpoolplaats Bemmel, richting Baal, spant de onvriendelijkheid de kroon. Je steekt de weg over en plotsklaps kun je niet meer verder. De weg is opgeheven. Er staat geen bord bij of dit tijdelijk is of waar fietsers heen moeten. Het lijkt alsof deze fietsroute is opgeheven. Fietsers die dit bij de gemeente melden worden verwezen naar de provincie.

GroenLinks vraagt zich af in hoeverre er overleg is over dit soort omleidingen tussen provincie en gemeente. En vraagt de wethouder of hij het met GroenLinks eens is dat, ondanks dat het misschien een verantwoordelijkheid is van de provincie, tóch voor zowel inwoners als toeristen deze melding doorgegeven moet worden door het Klanten Contact Centrum (KKC). En dat mensen die bellen dienen te worden geholpen en zelfs bedankt. Immers, zij doen het niet voor zichzelf maar voor een volgende dolende fietser.

De reactie van wethouder Sluiter: 'Omleidingsroutes worden afgesproken met provincie, gemeente, ambulancediensten etc. Klachten worden doorgegeven aan de provincie, maar ons eigen KKC moet er inderdaad van op de hoogte gesteld worden en melders bedanken voor hun opmerkzaamheid. Dat wordt met het KCC besproken. De gemeente moet inderdaad controleren of alles volgens afspraken verloopt. De oversteek bij de carpoolplaats richting Baal  is zeer verwarrend; de bordjes staan daar nog verkeerd.'

GroenLinks is blij met de aandacht voor de verwarrende verkeerssituatie en waardeert het dat de wethouder zelf is gaan kijken. We roepen fietsers op om bij de gemeente te blijven melden wat er mis gaat. Dan kan het probleem snel worden verholpen!