Al jaren is het college aan het worstelen met plannen voor windenergie. Met weinig succes. Deze week stond een vierde plan, de windvisie, op de agenda van de Raad. Dit bleek echter geen visie, maar een locatievoorstel. Omwonenden kregen dit voorstel twee weken geleden gepresenteerd en voelen zich niet serieus genomen. Terecht, want wat je ook leest over windturbines, een goed plan start met het creëren van draagvlak. Inmiddels neemt het college het voorstel terug. Wat is er aan de hand?

Geen windmolens!

Deze hele raadsperiode roept de wethouder duurzaamheid al dat hij geen windturbines wil in de gemeente. Het initiatief Windpark A15 werd afgeschoten omdat het in het open komgebied zou komen. Open komgebied? De Betuwelijn, de hoogspanningskabels en wie weet, mogelijk zelfs een doorgetrokken A15, maken dat dit gebied allang niet meer 'open' is. Dat dit de plek is met de meeste windopbrengst in Lingewaard wordt terzijde geschoven. De initiatiefnemer is nog steed bereid om het plan voor vijf windturbines te realiseren. Inmiddels, zo bleek op de informatieavond van 30 november, is er nog een initiatiefnemer bijgekomen. Voor twee windturbines langs de Betuwelijn. Dat biedt perspectief.

Wel windmolens?

Door Bergerden om te dopen tot 'Next Garden' zag dit college een kans om er energie op te wekken, in en voor het kassengebied. Door drie relatief kleine windturbines te plaatsen. Vooral ook, zo verklaarde de wethouder, omdat daardoor het warmtenet misschien sneller tot stand zou komen zou komen. Geen moment was er gedacht aan de omwonenden. Zij werden pas twee weken geleden geïnformeerd en waren hels. Verenigd in Stichting Gigawiek spraken zij in en laten ze het er niet bij zitten. Dat zij ook last hebben van de biovergistingsinstallatie was voor hen een bijkomstigheid.

Weer geen windmolens...

De wethouder grijpt het protest aan om uitstel te vragen voor behandeling van de plannen. Het college wil nu met de provincie tot een oplossing voor de stank van Groen Gas Gelderland komen, geluid en slagschaduw van de windturbines nader onderzoeken, het onderzoek naar het Gelders Natuur Netwerk en vogels afronden, met de tuinders rekenen aan mogelijkheden voor de combinatie van opwekken en verbruik van energie, en verder met omwonenden in gesprek gaan. Vreemd dat daar niet eerder aan was gedacht. En wat jammer dat de coalitie blijkbaar niet van plan is om andere initiatieven de kans te geven. 

Zo zien we dat een coalitieprogramma dat 'duurzaamheid tot in de haarvaten' predikt en burgerparticipatie 'hoog in het vaandel' draagt, het er op allebei deze items helemaal bij laat zitten.