De informatieavond over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) was een groot succes en zal dan ook zeker een vervolg krijgen. Hieronder een kort verslag.

GroenLinks organiseerde op 24 oktober in de Brink in Huissen een informatieavond over de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), die op 1 januari 2007 ingevoerd wordt.

 

Veel belangstelling

Uit de opkomst bleek hoe veel mensen in Lingewaard met de WMO te maken krijgen. Er waren vertegenwoordigers van wijkplatforms, mensen uit de thuiszorg, maar ook mensen die individueel met de nieuwe wet geconfronteerd worden, omdat ze zelf zorgbehoevend zijn of omdat ze mantelzorg verlenen.

Onze gastspreker Barth van Eeten (wethouder voor GroenLinks in Arnhem en daar verantwoordelijk voor o.a. de WMO) gaf aan wat het belang is van de WMO en welke kansen er liggen voor verbeteringen op het gebied van welzijn en zorg. Kansen die de politiek én de burgers kunnen grijpen.

 

Meedoen

Het kernbegrip van de WMO is participatie. Oftewel: meedoen. Iedereen, dus ook mensen met een functiebeperking, moet in staat zijn tot volwaardige deelname aan de samenleving. Dat houdt o.a. in: je in huis kunnen bewegen, je kunnen verplaatsen binnen de gemeente en sociale contacten kunnen onderhouden.

 

Eigen verantwoordelijkheid

De nieuwe wet gaat uit van de zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid van de burger. Dat betekent ook dat mensen voor elkaar zorgen. Wie niet voor zichzelf kan zorgen, doet een beroep op zijn omgeving (vrienden, familie). Wie het echt niet alleen redt, kan bij de gemeente aankloppen voor ondersteuning.

 

Sociale samenhang

De WMO moet zo ook de sociale samenhang bevorderen. Maar dat zit hem niet alleen in voor elkaar zorgen. Het is belangrijk dat mensen elkaar kennen. De gemeente, zo maakte Barth van Eeten duidelijk, heeft hierin primair een stimulerende taak. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten met je eigen straat of wijk. Of aan het verenigingsleven en vrijwilligerswerk. De gemeente kan dat soort activiteiten ook faciliteren (financieel ondersteunen), en eventueel andere activiteiten initiëren. Maar het gaat er in de eerste plaats om, dat mensen elkaar ontmoeten, elkaar leren kennen en elkaar uit de brand helpen als dat nodig is.

 

Kansen

Waar liggen nu de kansen van de WMO? In de eerste plaats staat de vraag centraal en niet het aanbod. Zorg op maat wordt dus meer mogelijk dan voorheen. In de tweede plaats is de gemeente verplicht om burgers die niet in staat zijn tot “meedoen” te steunen (dit is het zogenaamde compensatiebeginsel). Bovendien moet de gemeente over de besteding van het geld voor zorg en welzijn voortaan verantwoording afleggen aan de eigen burgers, in plaats van aan het Rijk. De inwoners en hun politieke vertegenwoordiging in de gemeenteraad hebben dus de kans om, waar het niet goed gaat, bij te sturen.

Daarom wil GroenLinks graag met u van gedachten wisselen. Neem dus gerust contact met ons op.

 

Wordt vervolgd...

Bij de invoering van de WMO gaat het tot nog toe (ook in Lingewaard) vooral over thuiszorg. Maar de wet is veel breder. Hij gaat ook over leefbaarheid van woonwijken, over jeugd, over vrijwilligerswerk, over verslavingszorg en over nog veel meer. De invoering van de hele wet zal dan ook nog jaren in beslag nemen. Wij willen als GroenLinks de vinger aan de pols houden. U kunt er dus op rekenen, dat we in de toekomst meer activiteiten rond de WMO gaan organiseren.

 

Meer informatie

Op internet is veel informatie te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op www.lingewaard.nl (klik op “Wmo”) of op www.info-wmo.nl (een site van het Ministerie van VWS).