GroenLinks wil zonnepanelen op alle gemeentelijke gebouwen, om zodoende duurzame schone energie op te wekken. Crowdfunding kan een manier zijn om dit snel voor elkaar te krijgen en Lingewaard meer klimaatvriendelijker te maken. GroenLinks stelde vragen hierover.

 

De gemeente Lingewaard is bezig een inhaalslag te maken op het gebied van duurzaamheid. Nadat de wens van GroenLinks is ingewilligd om een duurzaamheidcoördinator aan te stellen, is in 2012 ook een kadernotitie duurzaamheid aangenomen, met de ambitie van de gemeente om daadkrachtig hiermee aan de slag te gaan. 

Uit de kadernotitie: De gemeente Lingewaard heeft een belangrijke (voorbeeld)functie bij het verder verduurzamen van de samenleving. Daarin nemen we onze verantwoordelijkheid. In alles wat we doen zoeken we een duurzame balans tussen ecologische, economische en sociale doelen en proberen we anderen aan te zetten tot duurzaam gedrag.

GroenLinks vindt dat de gemeente het goede voorbeeld moet geven. Zoals het plaatsen van zonnepanelen op de daken van gemeentelijke gebouwen zoals gemeentehuis, gemeentewerf, scholen, sportzalen. Met de suggestie van een co-creatieproces met ondernemers en bedrijven, besturen en verenigingen. 

In antwoord op de schriftelijke vragen van GroenLinks kwam de toezegging dat in 2014 een onderzoek wordt gestart naar de technische mogelijkheden van het plaatsen van zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen. Uiteraard wordt de terugverdientijd berekend en daarbij zal de mogelijkheid van crowdfunding worden meegenomen.

In de bijlage de vragen van GroenLinks en beantwoording van het college.