Hoe is de samenwerking tussen de Tussenstroom en de Stichting Welzijn Lingewaard (SWL)? En wat is de rol van de gemeente hierin? GroenLinks ontving antwoorden op vragen aan het college.

De WMO zorgt er voor dat mensen mee kunnen blijven doen in de maatschappij. Belangrijk is daarbij dat alle beschikbare middelen ten goede komen aan de doelgroep. GroenLinks maakt zich daarom zorgen over de ernstig verstoorde relatie tussen de SWL en De Tussenstroom, beide organen die mede uitvoering geven aan dit WMO beleid.

Van De Tussenstroom ontving GroenLinks een brief met de vraag aan de gemeente om de subsidierelatie met de SWL te beëindigen. Wij wilden daarover meer weten en stelden vragen aan het college. In de bijlage de vragen en reactie van het college.

GroenLinks wilde van het college weten of het al op de hoogte is van deze problematiek en zo ja, welke acties het heeft ondernomen om de ernstig verstoorde relatie te verbeteren. Uit de antwoorden blijkt dat de gemeente al eerder met beide partijen gesproken heeft over de onderlinge samenwerking en getracht heeft een goede samenwerking te bewerkstelligen.

Ook wordt duidelijk dat de gemeente de Tussenstroom niet zal belemmeren te kiezen voor een autonome voortzetting van de activiteiten, los van de SWL, mits deze passen in het integraal WMO beleid. De gemeente heeft enige jaren geleden de Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) in het leven geroepen om, in samenwerking met de andere stichtingen, dit integraal WMO beleid te ontwikkelen en te coördineren.

GroenLinks hecht eraan te bewaken dat deskundigheden die partijen dankzij lange ervaring in de praktijk hebben opgedaan, in dit proces voor de doelgroep behouden blijven. Bij de evaluatie van de SWL in september in de raad zullen wij zeker de samenwerking met de partners, en specifiek de Tussenstroom, aan de orde stellen.