We begonnen de tocht de bij restaurant Eataliano, waar we de prachtige Japanse honingboom bewonderden. Via de Huismanstraat (een platanenlaan) en Muntstraat (langs de 1e fase van plan Driegaarden) kwamen we in de Bredestraat. Die gaat als ontsluitingsweg van de nieuwe wijk Driegaarden dienen, waardoor de gekandelaberde platanen die zo kenmerkend zijn voor deze straat, nog meer in de verdrukking dreigen te komen.

Via de met zilverlindes omzoomde Keizersallee bekeken we de stedenbouwkundige opzet van de twintigjarige wijk Loovelden. Een ruim opgezette wijk met veel groen en water. En in het hart het Loopark met een mooie zichtlijn op de toren van de Huissense stadskerk aan de oostzijde en aan de westzijde op het zeegbos. Er staan solitaire bomen, waaronder fruitbomen, notenbomen, berken en platanen, en karakteristieke wilgenlaantjes richting het aangrenzende wijkdeel Het Eiland.

wijk loovelden

Verder naar de historische Loostraat, die ooit de verbindingsweg vormde tussen versterkingswerken langs de noordelijke grens van het Romeinse rijk: de Limes. De Romeinse straatnamen in Tuindorp Oost verwijzen hiernaar, evenals het kunstwerk ‘Fores’ (latijn voor ‘vleugeldeur’) op het Plaza. De met eikenbomen omzoomde Loostraat zorgt voor heerlijke verkoeling op hete zomerdagen.

Via de Parkdreef naar Park Holthuizen, waar we op de picknickplaats aan de oever van de Kleine Holthuizer Kolk een prachtig zicht hebben op de vier zomerlindes langs een van de oudste laantjes van Huissen. Over het fietspad langs het opgeknapte Park Holthuizen en de recent gerevitaliseerde wijk Zilverkamp, met waardevolle iepen en platanen, fietsen we naar de Huissensedijk. Hier is een mooi zicht op de wielen Klein Holthuizen met het karakteristieke wilgenlaantje en de Vliegerweide (waar in de toekomst mogelijk een zonneveld komt).

pikniktafel holthuizen

De tocht werd vervolgd langs de oevers van de Zanderij: een vijver in het hart van de wijk Zilverkamp, met op de oevers prachtige watercipressen, wilgenbomen en platanen die begin jaren zeventig bij de aanleg van de wijk geplant zijn. Langs de particuliere hoogstamboomgaard met verschillende (oude) fruitrassen, door de Korte Loostraat naar de Poort van Huessen: een appartementengebouw, dat zodanig is gesitueerd dat twee platanen langs de Korte Loostraat drastisch teruggesnoeid moesten worden. Of het groepje bomen langs de Stadswal dat met hun takken de balkons van de appartementen bijna raakt het gaat redden, is maar de vraag. De helft van de wortels is sterk beschadigd door een veel te steil talud dat tijdens de bouw gegraven is.

Verder via de Walstraat naar De Malenborch, waar een nieuwbouwproject met 15 huurappartementen gaat komen op het terrein van de voormalige smederij Veenhuis. De prachtige zilverlindes, een zeldzame tulpenboom en een grote catalpa zullen aan het plein blijven staan.

Het letterlijke hoogtepunt vormde de enige officiële monumentale boom in Huissen: een Platanus orientalis in de tuin van de pastorie aan de Langekerkstraat.

boom huissen

We sloten af bij ’t Convent. Hier hadden we een mooi zicht op de vernieuwbouw van de woningen aan de Doelenstraat, en het bouwterrein van de Hof van Huesse waar 30 woningen met een semi-openbare parkeerkelder moeten komen. Hierdoor kan op het Raadhuisplein de helft van de parkeerplaatsen vervallen, en plaats maken voor groen. Een moerascipres, een groepje van drie platanen en een solitaire Italiaanse els zullen zorgvuldig opgenomen moeten worden in de nieuwbouwplannen.

Op een terras met een drankje zijn we het volmondig eens: veel en divers groen is onontbeerlijk voor de leefbaarheid van de wijken. Daar moeten we zuinig op zijn!

Met dank aan onze gids Frans van Herwijnen