Raadsvraag (Lianne Duiven)

GroenLinks werd verrast door de informatienota van het college over De Assenburg. Afgelopen tijd leek het in de media een plan van het college om eens te kijken of de verschillende groepen in de Assenburg konden worden ondergebracht. Inmiddels wordt over een MFA (Multi Functionele Accommodatie) gesproken en er het MFA-beleid erbij gehaald. Natuurlijk is een lege Assenburg een kans. Mooi dat het college hierover nadenkt. Maar een kans waarvoor? Voor een beter functioneren van de Kinkel als middelpunt van alle mogelijke activiteiten? Of voor de lege gebouwen die organisaties achterlaten

GroenLinks roept het college op om verder te kijken naar hetgeen met het centrum van Bemmel moet gebeuren. Er staan meer ruimtes leeg in het centrum van Bemmel, die geen onderdeel zijn van de Assenburg, zoals de apotheek en de brillenzaak op hoek van de Pollenbrink. En er ligt een Kinkelvisie van 2017. GroenLinks roept op: maak samen met inwoners en organisaties een echt goed plan voor het centrum van Bemmel. Gericht op leefbaarheid en een aantrekkelijk centrum, voor van jong en oud, nu en in de toekomst. 

Reactie college: Het onderzoek naar de Assenburg is stap één. Daarna komt de vraag aan de orde wat er verder gaat gebeuren. Wat GroenLinks betreft is de volgorde liever andersom. Eerst kijken wat nodig is en dan pas plannen voor de Assenburg.

Motie Rot-rotonde Karstraat/Nijverheidstraat (Lianne Duiven)

Dat je extra uit moet kijken bij de rotonde Karstraat-Nijverheidstraat is inmiddels bij vrijwel iedereen bekend. Toch was er in maart een flink ongeval, en vorige week opnieuw, met fietsende scholieren! Extra borden werken blijkbaar niet, een eenvoudige en relatief kleine maatregel wél. Dus heeft GroenLinks vragen gesteld aan het college en wil naar aanleiding van de onlangs ontvangen antwoorden maakte GroenLinks een motie. Want er moet sneller  een verandering komen dan door het college wordt aangegeven. Een dat kán door een kleine aanpassing, nml het verbreden van een deel van het fietspad verbreden en een aansluiting maken op de Begonialaan. Veel fietsers hebben deze manier om de rotonde te omzeilen al ontdekt en daardoor is er al een olifantenpaadje gevormd.

Ook in juli 2023 is heeft de raad al bij stilgestaan bij dit probleem en is reeds een motie aangenomen om daarmee rap aan de slag te gaan. Nu, na weer wat ongelukken, vraagt GroenLinks opnieuw om spoed. Ook al staat dit punt niet op de prioriteitenlijst van het GMP (Gemeentelijk Mobiliteitsplan), het voorkomen van ongelukken zou wel prioriteit moeten krijgen! De denkrichting staat in de motie als volgt verwoord:

  • met spoed een oplossing te bedenken om het fietspad bij rotonde Nijverheidstraat richting Huissen veilig te maken 
  • door bijvoorbeeld het eerste een deel hiervan (tijdelijk) te verbreden en een doorgang te maken naar de Begonialaan
  • dit met bebording duidelijk te maken
  • hiervoor het overgebleven budget van het GMP 2023 of eerste uitgave van budget GMP 2024 te gebruiken i.v.m. de voortdurende onveiligheid en het risico op nieuwe ongelukken.

Het college reageerde aanvankelijk dat er al aan oplossingen wordt gedacht en vervolgens dat het tot 2025 zou duren tot er een verandering zou kunnen komen. Met een kruispunt in plaats van een rotonde. Daar nam de raad geen genoegen mee. Na twee schorsingen werd unaniem besloten dat er direct na het zomerreces een oplossing moest komen om het fietspad veiliger te maken. 

Bomenkap voor nieuwbouw OBC Bemmel (Lianne Duiven)

Net vóór de raadsvergadering komt het college met een informatienota over het kappen van wel drie-en-zeventig! bomen. En dat in de hoofdgroenstructuur! Het college zegt hierover: ‘De hoofdgroenstructuur is het belangrijkst deel van onze groenstructuur. Na het kappen van de bomen is het niet mogelijk om op deze locatie een groenstructuur van vergelijkbare kwaliteit terug te brengen’. Een best wel laconieke reactie, vindt GroenLinks. Toch is het ontwerp al te ver om het hele plan bij het OBC aan te passen. GroenLinks vraagt het college: hoe is dit zover kunnen komen? Hoe komt het dat er zomaar de hoofdgroenstructuur met nota bene drie-en-zeventig bomen over het hoofd is gezien?

We vragen ons daarnaast drie zaken af

  1. een paar bomen aan de zuidkant en noordkant van het bestaande gebouw zouden mogelijk toch nog kunnen blijven staan. Kan opnieuw, boom voor boom, overwogen worden of dat lukt?
  2. In plannen staan altijd water en gebouwen aangegeven. Kunnen in nieuwe plannen ook bestaande bomen worden geprojecteerd met omvang, soort en leeftijd? 
  3. Kan ter compensatie van het verdwijnen van deze bomen, de kwaliteit van het overblijvende en geplande groen worden verhoogd naar een hogere kwaliteit en biodiversiteit?

Het college trok het boetekleed aan. Er was vergeten rekening te houden met de bomen. Daarvan is zeker geleerd. En er zal boom voor boom bekeken worden of er toch een mogelijkheid tot behoud is. En nee, het is niet gebruikelijk de bestaande bomen in een bestemmingsplan te projecteren. Wel gaat het college opdracht geven om zoveel mogelijk te compenseren. En de waarde van de bomen die niet kunnen worden gecompenseerd, wordt gestort in het groencompensatiefonds. Dit fonds wordt gebruikt om op nieuwe plaatsen weer groen aan te planten.

Bestemmingsplan Bergerdensestraat (Arianne Nas) 

GroenLinks stemt tegen dit bestemmingsplan. Met dit minderheidsstandpunt wil GroenLinks de bezorgdheid uiten over het verdwijnen van boomgaarden uit ons Betuwse landschap. Ook de verdere achteruitgang van de biodiversiteit door dit plan zit ons dwars. Daarnaast willen met deze stemverklaring duidelijk laten merken dat we ons zorgen maken over een toekomst waarin mensen voor korte tijd hier komen wonen en werken en daarna weer vertrekken zonder de mogelijkheid om hier een toekomst op te bouwen en onderdeel uit te maken van onze Lingewaardse samenleving.

Minuut stilte voor  Frans Crijns 

Tijdens de vergadering werd stilgestaan bij het overlijden van oud-raadslid en oud-wethouder voor het CDA Frans Crijns, de vader van ons GroenLinks raadslid Chantal Crijns.

crijns