Raadsvraag
Samen met D66 had GroenLinks heel wat vragen over de uitspraak de consequenties van de uitspraak over stikstof van de Raad van State. Vooral wat deze uitspraak gaat betekenen voor plannen en uitvoering van wegen en bouw van huizen.
Helaas is dit ook bij het college nog onbekend. De raad wordt op de hoogte gehouden, zo zegde het college toe
Gebiedsvisie Driegaarden (woordvoering Arianne Nas)
650 woningen erbij in Lingewaard, met voldoende betaalbare woningen en sociale woningbouw, dat is positief vindt GroenLinks. Wij zijn blij met dit plan voor een groene wijk waar de auto te gast is. Goed dat de insteek is om er een wijk van te maken die door variatie geschikt is voor verschillende doelgroepen, ook voor mensen die zorg nodig hebben. Ook de buurthubs en de mogelijkheden voor gemeenschappelijke moestuinen juichen wij toe.
Wel deelt GroenLinks de zorgen van inwoners uit Huissen over de verkeersknelpunten en ziet het belang van het op tijd klaar zijn van de infrastructurele maatregelen voordat er met de bouw wordt begonnen.
Wat GroenLinks opnieuw wil benadrukken is dat goede fietsvoorzieningen samen met een goede fiets-infrastructuur mensen kan verleiden om met de fiets te gaan. Daarmee zijn files te voorkomen. En dat sluit ook naadloos aan op de visie van dit woonproject: groene wijk met auto te gast. Onze motie die daartoe opriep was niet meer nodig omdat de wethouder dat toezegde.
De motie van GroenLinks samen met D66, SP, CDA en lingewaard.NU om de groennorm van 85 m2 per woning openbaar groen vast te leggen kon rekenen op de meerderheid in de raad.
Energievisie A15-Betuweroute (woordvoering Lianne Duiven)
De energietransitie, bestaat wat GroenLinks betreft uit
- veel wind, dat vergt het minste oppervlakte,
- veel zon, liefst op de daken, maar voorlopig ook op land,
- en innovaties zoals energiehubs en opslag.
GroenLinks heeft geconstateerd dat zon op dak weliswaar goed gaat in Lingewaard, maar nog niet de maximale omvang heeft bereikt. Helaas zijn de subsidieregelingen versoberd, maar ook al komt daarvan minder in de portemonnee: voor de natuur, en dus ook om deze wereld leefbaar te houden, is alle extra opgewekte energie belangrijk. Vandaar dat GroenLinks via een motie heeft opgeroepen om
- bij vergunningverlening voor de bouw van woningen en bedrijven uitdrukkelijk te wijzen op mogelijkheden van zon op dak en opslag van energie
- regelmatig te publiceren en communiceren over oplossingen voor netcongestie zoals een thuis/buurtbatterij, energie hub, smart grid en andere innovaties
Dan het windpark A15-Betuwelijn.
Dat Lingewaard windmolens krijgt, is in 2019 al besloten door de raad met het instellen van een windvisie. Dus de meedenkgroep kon vooral meedenken over het aantal windmolens (3 of 4) en de condities. Het is mooi om te zien dat een aantal van die verzoeken zijn ingewilligd. Maar helaas nog niet allemaal. Er blijven er nog negen over.
GroenLinks begrijpt dat het in verband met de onderhandelingen niet toe te zeggen is door het college om hiervan 100% te scoren. Maar wij vragen het college wel om zich maximaal in te zetten waardoor een groot deel wél wordt bereikt. Dan gaat het over bijvoorbeeld het geluid, de landschappelijke inpassing en de financiële afwikkeling.
Het college gaf aan zijn uiterste best daarvoor te doen.