Dat het klimaat verandert is inmiddels bekend. Ook dat we er met zijn allen iets aan kunnen doen. Gemeentes maakten in 2007 afspraken met het rijk om duurzaam in te kopen en de CO2 -uitstoot terug te dringen. Lingewaard is hiermee echter nog nauwelijks begonnen.

Op 25 februari staat het langverwachte Milieubeleidsplan op de agenda van de raad. Op aandringen van GroenLinks bevat dit een klimaatdeel. Maar, het college stelt hiervoor geen geld beschikbaar. Waar agrobusiness en herstructurering van de glastuinbouw miljoenen subsidie krijgen, moet voor duurzaamheid per project om geld worden gebedeld. Terwijl duurzaamheidsinvesteringen juist geld opleveren!

GroenLinks heeft in de afgelopen raadsperiode regelmatig geprobeerd het college in beweging te krijgen, voor zonnepanelen op nieuwbouwprojecten (kulturhusen, gemeentehuis en brandweerkazerne), duurzame straatverlichting en isolatie van gebouwen. GroenLinks vindt dat ook beter openbaar vervoer, veilige fietsenstallingen bij bushaltes, woningbouw met extra aandacht voor mensen met beperkingen, en energiezuinigheid bijdragen aan duurzaamheid. We hebben de afgelopen jaren ook hiervoor actie gevoerd: voor bus 35 naar Elst, beter bereikbare bushaltes en veilige fietsroutes naar scholen. Zo dragen we in de raad, en met onze acties, bij aan de discussie en een beter milieu.

Maar er is meer nodig. Daarom pleit GroenLinks voor een duurzaamheidcoördinator bij de gemeente. Hij of zij wijst de gemeente en de bewoners de weg naar subsidies voor duurzame maatregelen en verdient zichzelf zo terug.
GroenLinks heeft de afgelopen jaren laten zien duurzaamheid serieus te nemen. U kunt ons daarbij helpen.

Stem 3 maart GroenLinks! 

Dit is de vierde van een serie columns die GroenLinks de afgelopen weken publiceerde in 'Hét Gemeentenieuws'. Lees ze hier allemaal.