Tijdens de begrotingsvergadering van 8 november bleek dat er niet alleen felle tegenstand was tegen de trolley, maar dat raadsleden zich zodanig bedreigd voelden dat zij niet meer openlijk durfden te stemmen. Zelfs niet voor een referendum vóór of tegen een trolley. Waar blijft de democratie?

 

Dat er de laatste maand felle tegenstand tegen een trolley in Huissen was, is bekend. Dat daarbij heel wat fabels werden verteld over kosten, verdwijnende bussen en verdwijnende kunstwerken, weten we ook. Dat raadsleden onder druk worden gezet en geprobeerd is om partijen over te halen tegen de trolley te stemmen hoort bij het politieke spel. Maar bedreigingen en uitsluitingen gaan GroenLinks toch echt te ver.

Bij het voorstel om een referendum te houden, waarbij alle burgers zich vóór of tegen een trolley kunnen uitspreken, bleek dat raadsleden zich hierover niet durfden uitspreken. Een poging van GroenLinks om schriftelijk te stemmen over dit punt, bleek staatsrechtelijk niet te kunnen.

Waarna de burgemeester de vergadering schorste en probeerde de fractievoorzitters (en daarmee hun partijen) op één lijn te krijgen. Demonstratief met 29 mensen vóór een referendum stemmen, zou het signaal afgeven dat de raad eensgezind tegen bedreigingen is. Helaas werd dit door een paar partijen gefrustreerd. Zelfs nadat partijen die vóór de trolley zijn, aangaven dat ze de uitslag van het referendum zouden respecteren.

Hieruit blijkt dat voor een aantal partijen partijpolitiek belangrijker is dan solidariteit. En belangrijker dan inspraak van burgers over een onderwerp dat blijkbaar tot veel discussie leidt. GroenLinks is hierin teleurgesteld.

Burgemeester De Vreeze constateerde dat Lingewaard hierdoor onbestuurbaar is en zal met de commissaris van de koningin overleggen hoe uit deze impasse te komen. Tot die tijd is de raadsvergadering geschorst.