GroenLinks heeft vragen over het terugwinnen van fosfor uit watergebieden in Park Lingezegen. Onder aanvoering van Waternext en de Radboud Universiteit is hiervoor op 31 januari een project gestart met het krooswiertje Azolla. GroenLinks Overbetuwe en Lingewaard hebben gezamenlijk vragen gesteld over de betrokkenheid van de gemeenten en de risico's die mogelijk gelopen worden.

 

De initiatiefnemers zijn ambitieus en leggen de lat hoog. GroenLinks is dan ook blij met de impuls tot innovatie in de regio. Voor het project is €6,5 M subsidie beschikbaar. Mickel Langeveld, fractievoorzitter GroenLinks Overbetuwe: “tien problemen, waaronder de hoge werkeloosheid, schaarste aan fossiele brandstoffen en fosfor tekort in de wereld, oplossen met één plantje.... Als het gaat lukken zou ik willen dat we het zelf hadden bedacht.” GroenLinks vindt echter wel dat het duidelijk moet zijn wat de risico's zijn en waar verantwoordelijkheden liggen mochten zich problemen voor doen.

Het terugwinnen gebeurt met behulp van het plantje Azolla, maar ook Krabbenscheer, Waterpest en Kranswieren worden genoemd. Het onderzoek van de universiteit heeft zich tot nu toe toegespitst op de Azolla filiculoides. Een soort waarbij over het algemeen wordt afgeraden die in het wild te introduceren. Toen de Linge een aantal jaren geleden bedekt was met een rode gloed was Azolla hier de oorzaak van. Krabbenscheer is in België en Frankrijk zeer zeldzaam en beschermd. In Nederland is het volgende rode plantenlijst een nog algemeen voorkomende, maar sterk afnemende plantensoort.

GroenLinks heeft zich verbaasd over het feit dat de onderzoekers stellen “voormalige landbouwgrond onder water zetten, is vragen om problemen. Door de aanwezige meststoffen groeit er stinkende blauwalg” en vraagt zich af wat dit betekent voor het inrichten van de natte gebieden van Park Lingezegen.

Dat GroenLinks Overbetuwe en Lingewaard samen het initiatief hebben genomen is geen toeval. Lianne Duiven, fractievoorzitter GroenLinks Lingewaard: “Steeds meer ontwikkelingen gaan verder dan de grens van één gemeente, gemeenten werken meer en meer samen. Als fracties van GroenLinks volgen we daarin en wisselen steeds meer informatie uit.” Ook met Nijmegen en Arnhem wordt inmiddels regelmatig overleg gevoerd.