GroenLinks kreeg een vraag van een fietser uit Gendt. Die maakt zich zorgen of hij kan blijven fietsen over de defensiedijk als in de Bemmelse polder grote grazers gaan lopen. GroenLinks zette deze vraag uit bij haar contacten en kon binnen een week antwoorden. Over tussenbeheer en eindbeheer van dit ontwikkelende natuurgebied.

 

Eindbeheer

In de Bemmelse  Waard komt  ‘wildernisnatuur’. Grote groepen runderen en paarden gaan dit begrazen. Winterharde, vrij afkalvende, maar naar de bezoekers toe rustige dieren zullen het gehele jaar aanwezig zijn en vrij rondtrekken door het totaalgebied waar Staatsbosbeheer eindbeheerder is. Het totaalgebied beslaat de uiterwaarden ten noorden en zuiden van de Waal, vanaf de Kaliwaal tot en met de Oosterhoutse Waarden. In dit meer dan 1000 ha grote gebied zullen kort gegraasd gras, langer gras, ruigte, struiken, bomen en kleine bosjes en grote en kleinere waterpartijen naast elkaar voorkomen.

Om de dieren een uitwijkplaats te geven bij hoogwaterperiodes zijn enkele hoogwatervrije vluchtplaatsen in de inrichting opgenomen. Naar verwachting zal er ongeveer 1 volwassen grazer per 1-2 hectare worden ingezet. Dit aantal zal worden gewijzigd als er onder- dan wel overbegrazing dreigt.

Tussenbeheer

Voor de komende 10 jaren gaat er een fase starten met zogenaamd tussenbeheer. Het beheer in een nieuw natuurontwikkelingsgebied in de fase direct na aanleg, is er op gericht om een eenzijdige ontwikkeling tot bos en struweel te voorkomen. Dit kan door direct na de inrichting voor een periode een tussenbeheer te kiezen dat intensiever is dan het voorziene eindbeheer.Staatsbosbeheer kiest dan tijdelijk óf voor een groter aantal grazende dieren óf voor periodiek maaien en afvoeren van het maaisel. Omdat ook niet alle gronden beschikbaar zijn blijven er ook nog tussenrasters aanwezig. Na enkele jaren is er een gesloten vegetatie ontstaan, waarin bomen en struiken niet meer massaal kunnen ontkiemen. In de Bemmelse Waard is een grootschalige bosontwikkeling niet voorzien en door velen niet gewenst. Er zal dus een tussenbeheer zoals omschreven moeten plaatsvinden.

Dat betekent dat er de komende jaren geen dieren over het fietspad zullen lopen.

Met de gemeente is afgesproken dat in de eindbeheersituatie  van jaarrondbeheer (over ca. 10 jaar) de interactie tussen beheerdieren en fietsers /wandelaars op met name de smalle delen zal worden gevolgd. Mochten zich onvoorziene problemen voordoen, dan zal Staatsbosbeheer deze in samenspraak met gemeente en andere gebiedspartijen oplossen.