GroenLinks blijft zich verzetten tegen schaliegasboringen in Nederland. Het winnen van deze fossiele brandstof gaat ten koste van het milieu en een duurzame energievoorziening. In de gemeente Lingewaard heeft GroenLinks al aandacht hiervoor gevraagd en is helder dat er een zeer kritische houding is. Nu is de fractie in de Tweede Kamer aan zet.

 

In Lingewaard is in de Kadernotitie Duurzaamheid 2012-2015 vastgesteld dat de toepassing van hernieuwbare energiebronnen gestimuleerd en gefaciliteerd zal worden. Dat houdt ook in dat geen medewerking verleend zal worden aan de exploratie en winning van fossiele brandstoffen. Zo antwoordde het college op vragen van GroenLinks, begin 2012. De Staten van Gelderland hebben zich begin 2013 op initiatief van GroenLinks duidelijk uitgesproken: voorlopig geen boringen in Gelderland naar schaliegas. Daarmee geeft ook de provincie Gelderland het signaal af duurzaam bezig te willen zijn.

Het verzet van GroenLinks tegen het winnen en gebruik van onconventioneel gas, zoals steenkoolgas en schaliegas, is gebaseerd op twee bezwaren:

  1. Er zijn grote risico's voor het milieu, zoals vervuiling van het grondwater met chemicaliën, en daarmee ook voor de gezondheid van de mensen.
  2. De CO2 uitstoot vergroot en daarmee versterkt het broeikaseffect, terwijl investeringen in schone energie achterblijven.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: "Ons verzet tegen schaliegas gaat door. Het onderzoek naar schaliegas gaat op geen enkele manier in op het nut en de noodzaak van schaliegasboringen in Nederland.  Er is voor schaliegas geen draagvlak, geen noodzaak, maar wel risico voor mens en milieu. Waarom zouden we zulke risico’s nemen als we ook kunnen kiezen voor de echte oplossing van schone en veilige energie, zoals zonne-energie?"

Ook in het Europarlement verzet GroenLinks zich. Europarlementariër Bas Eickhout "Tegen de tijd dat alle risico's zijn afgedekt is schaliegas overbodig geworden. Volgens voorspellingen van de Europese Commissie neemt vanaf 2015 de vraag naar gas af. Schaliegas gaat geen belangrijke rol spelen in de overgang naar een duurzame energievoorziening. We zijn dus veel meer gebaat bij investeringen in de energie van de toekomst: zonnepanelen, windenergie, en aardwarmte. In 2050 kunnen we in Europa al onze energie uit dit soort duurzame bronnen halen".

Milieudefensie is een actie gestart om de Tweede Kamer te overreden geen schaliegasboringen toe te staan. Argumenten en petitie zijn te vinden op: http://www.milieudefensie.nl/schaliegas/petitie