GroenLinks kiest voor Sociale Duurzaamheid. Aan de basis daarvan staan de mensen die samen leven. Draaide vroeger de verbinding rondom de familie, nu bestaat de samenleving in Lingewaard steeds meer uit vriendengroepen, buren, en kennissen uit het verenigingsleven. Maar de samenhang en betrokkenheid zijn gebleven. Dat wil GroenLinks graag zo houden en waar nodig een zetje geven.

 

GroenLinks gaat er vanuit dat ieder mens iets kan en wil, en dat mensen zich verantwoordelijk voelen voor elkaar. Samenredzaamheid in wijken en buurten kan veel kleine en grote zorgvragen oplossen. De gemeente geeft, indien nodig, gericht advies en ondersteunt vrijwilligers en mantelzorgers. Soms gaat er echter iets mis in een mensenleven en is er meer nodig. Dan ligt er een flinke opgave voor de gemeente. Deze krijgt er in 2015 nog vele taken bij: de jeugdzorg, een deel van de AWBZ en de zorg voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, met korting op het geld dat daarvoor eerder beschikbaar was. Dat betekent keuzes maken: maatwerk.

GroenLinks kiest voor ondersteuning van mensen met een klein netwerk, met wie het korte of langere tijd niet zo goed gaat. In een keukentafelgesprek zoeken aanvrager en hulpverlener daarvoor dan samen naar maatwerk. Want niet ieder die slecht ter been is, heeft baat bij een scootmobiel. De een is blij met extra bezoek, de ander wil er met de rollator op uit. Voor wie onvoldoende inkomsten heeft, kan een voorziening of financiële bijdrage geschikt zijn. De gemeente fungeert als vangnet.

Elk kind verdient een goede start, in een gezonde omgeving en met onderwijs dat achterstanden wegwerkt en talenten ontwikkelt. Kinderen krijgen de ruimte, met voldoende speel- en sportvoorzieningen. Aan jongeren geeft GroenLinks graag meer verantwoordelijkheid en daagt hen uit zich in te zetten voor hun omgeving. Sporten, cultuur, kunst, het maakt niet uit wat je leuk vindt: er is gelegenheid voor in je buurt. Voor de buitensporters zijn de faciliteiten al veelal op orde, nu zijn de binnensporters aan de beurt.

Een bruisende culturele sector is noodzaak om de kernen levendig te houden. GroenLinks is trots op ons culturele erfgoed en daar zorgen we goed voor. Kunst verrijkt het leven en geeft glans aan het bestaan. Kunst en cultuur dragen bij aan een gemeente waar iedereen graag woont en bedrijven zich graag vestigen. GroenLinks geeft kunstenaars in Lingewaard dan ook volop kansen en we vragen meer aandacht voor cultuuronderwijs. Juist in deze tijd van crisis is het belangrijk om creativiteit alle ruimte te laten.

Mensen die in de problemen zitten, pech hebben of verkeerde keuzes hebben gemaakt, laat GroenLinks niet vallen. Ook als je langer bent aangewezen op hulp van de overheid, moet je de regie over je eigen leven kunnen houden. Wij willen dat niemand in Lingewaard in armoede leeft. De gemeente ondersteunt mensen bij het vinden van betaald werk of een andere maatschappelijke activiteit en zorgt dat sport- en culturele activiteiten toegankelijk zijn voor jong en oud, ook met een kleine beurs.

Helaas loopt de geldkraan minder overvloedig dan in de voorbije jaren. Maar met zelfwerkzaamheid en samenwerking is veel te winnen. Mensen verenigen rond een thema werkt goed, zoals bij de totstandkoming van de Veldschuur in Bemmel en het initiatief van de Minkhof. De ontwikkelingen rond de multiculturele centra in Huissen en Bemmel laten zien dat samenwerking van gemotiveerde mensen met ondernemers en verenigingen veel mogelijk maakt. Ook dat is Sociale Duurzaamheid!

 

Dit is de inleiding van hoofdstuk 2 "Een sociaal en betrokken Lingewaard" uit ons verkiezingsprogramma 2014-2018. 

Meer lezen? lingewaard.groenlinks.nl/publicaties