Begin februari gebeurde het weer. Een monumentale rode beuk werd gekapt in een tuin in de Dorpsstraat in Bemmel. Vanaf juli viel het op dat bladeren verschrompelden. Bomenliefhebbers bedachten reddingsplannen om de boom niet op te hoeven geven. Het bleek te laat voor de beuk; hij is geveld. Het dorpsbeeld is veranderd.

 

Helaas, deze boom is niet de enige. Waar wegen worden aangelegd (Van Elkweg, Papenstraat in Bemmel, Van Voorstraat, Loostraat in Huissen) of wordt gerevitaliseerd zoals op de Zilverkamp, moeten bomen wijken. Voordat ze tot volle wasdom zijn gekomen. Inmiddels is er voor verdwenen bomen wel verplichting tot herplant. Maar dat zijn dan kleine boompjes en waar ze terechtkomen is niet duidelijk. Financieel en ruimtelijke worden bomen nog niet op hun waarde geschat.

Wat GroenLinks betreft wordt de waarde van bomen in kaart gebracht en die waarde gecompenseerd. Oude bomen, die veel CO2 opnemen en het straatbeeld verbeteren zijn veel meer waard dan jonge staakjes.

Ook landelijk wordt opgemerkt dat groenonderhoud in gemeentes steeds minder aandacht krijgt. Dat perkjes verworden tot grasstroken. Een kwestie van rekenen, als korte-termijnoplossing. Dorpen zoals Angeren en Haalderen komen er in Lingewaard wel heel bekaaid vanaf.

Gelukkig krijgt GroenLinks steeds meer medestanders in haar streven om groen te behouden en uit te breiden. Waar Lingewaard Natuurlijk zich met heggen en knotwilgen bezighoudt, zien we ook steeds meer mensen stukken gemeentegrond onderhouden, na het afsluiten van overeenkomsten.

Een groene omgeving houdt de mensen gezond, is goed voor biodiversiteit en kan de bijensterfte terug dringen. Daarom heeft GroenLinks het initiatief genomen om de gemeente een convenant met de imkers te laten sluiten. Om bermen in te zaaien met bloemen, braakliggende stukjes bij-vriendelijk in te richten.

Natuur en weidse verten, boomgaarden en fleurige dijken. Lingewaard als een groene oase in een verstedelijkte omgeving. Kernen met veel groen waar jong en oud van genieten. Die kwaliteiten willen we behouden en versterken. Ook om het kleinschalig toerisme te bevorderen en daarmee werk maken. Dat is een gezonde investering in de toekomst, dat is de groene kracht van Lingewaard.

 

Column in Het Gemeentenieuws, 17 feb 2014