Een lange raadsvergadering met veel moties en twee debatverzoeken. GroenLinks stelt voor geld te reserveren voor deskundigheidsbevordering, nodig om de nieuwe taken in het sociaal domein doeltreffend uit te kunnen voeren. En voor het instellen van een eigen lokale ombudsfunctie om directe bemiddeling bij (dreigende) klachten te realiseren en zo de afstand tussen de burger en de gemeente klein te houden.

 

Vragenronde

Nu er nog steeds geen besluit is genomen over het Stadhues in Huissen vraagt GroenLinks zich af of het Stadhues tijdelijk gebruikt kan worden door mensen die hier maar tijdelijk zijn. Zoals bijvoorbeeld asielzoekers. Per slot van rekening was dit gebouw ooit een klooster, waar ook mensen in nood werden opgevangen. Waarschijnlijk hoeft slechts een deel worden aangepast. Wethouder Janssen reageerde dat weliswaar alles kan, maar voorlopig alles blijft zoals het is. Teleurstellend.

Speelruimteplan

Bij de ingekomen stukken bleek er een lijvig evaluatierapport te zijn uit 2012, al twee jaar oud dus. Waarom is dit niet eerder aan de raad aangeboden? Bovendien zien we dat hier opnieuw gekeken wordt naar de aanwezigheid van kinderen in een wijk zlef, terwijl kinderen ook bij familie, opa’s en oma’s spelen, of als ze iets ouder zijn zelf naar andere speeltuintjes hoppen. GroenLinks wil dit stuk graag op de agenda plaatsen om voor de eindevaluatie in 2017 is gepland, richting te kunnen geven.

Glastuinbouw

De stadsregio Arnhem Nijmegen heeft de gemeente Lingewaard in 2013 voor het verduurzamen van de glastuinbouwsector een subsidiebijdrage van € 220.000,- toegekend. Om deze middelen in te zetten is een een subsidieverordening nodig.

GroenLinks wil de principiële vraag aan de orde stellen of glastuinbouw eigenlijk wel duurzaam en toekomstbestendig is. We weten dat de overproductie van voedsel verdwijnt uit Nederland. Dat Nederland als producent van tomaten, komkommers en paprika's steeds minder marktaandeel krijgt. Dat luxeproducten in kassen, zoals grote kamerplanten die als stekjes vanuit Azië worden ingevlogen, hier opgroeien en weer worden geëxporteerd, nou niet direct duurzaam zijn. Wat GroenLinks betreft is duurzaamheid: waar mogelijk dicht bij huis produceren, onnodige transportbewegingen voorkomen en zo optimaal mogelijk gebruik maken van klimatologische omstandigheden en duurzame energiebronnen.

De subsidiegelden zijn bestemd voor het bevorderen van verdere verduurzaming van de glastuinbouwsector. Door inzet van de middelen zal een bijdrage worden geleverd aan de landelijke, provinciale, regionale en lokale doelstellingen voor duurzame energie, CO2-reductie, milieutechnologie en teelttechniek. Ambitie is om de glastuinbouw niet alleen als afnemer maar ook als leverancier deel uit te laten maken van een duurzaam energienetwerk en daar kan GroenLinks in meegaan.

Zwembad

Een bestemmingsplanwijziging beoogt het legaliseren van het gezondheidscentrum in het zwembad te Bemmel. Het is een reparatie van een onduidelijkheid in het contract en een gedoogsituatie die al jaren bestaat. Als de raad dit bestemmingsplan goedkeurt, is er geen enkele reden meer voor de LACO om het contract met de gemeente te veranderen. GroenLinks denkt dat de gemeente daarmee haar geringe invloed op LACO verspeelt en roept de raad op dit bestemmingsplan niet goed te keuren en roept tevens het college op om het contract met LACO , waarin de gemeente de lasten en LACO de lusten heeft, evenwichtiger te maken. Mocht het college een andere mening zijn toegedaan, dan lezen we dat graag in de toegezegde notitie.

Leerlingvervoer

Dit dossier duurt ons al té lang en is té slepend. GroenLinks denkt dat er nu echt spijkers met koppen moeten worden geslagen. We vinden het vreemd dat de raad in een unanieme motie het college heeft opgeroepen de bijdrage te schrappen en dit toch in het voorstel en de verordening staat. We hechten groot belang aan het (kunnen) leveren van maatwerk en dringen daar ten stelligste op aan. Ook willen we een evaluatiemoment, ruim voor de volgende ronde aanvragen, zodat eventuele weeffouten kunnen worden aangepakt.

Jaarrekening en jaarverslag 2013

Het is opvallend dat de maatregelen die zijn genomen op het gebied van het sociaal domein hebben geresulteerd in een veel lagere uitgave dan begroot was. Dat betekent dat diepte-investeringen in personeel en werkwijze lonend kunnen zijn. Daarover gaat onze eerste motie: het geld reserveren voor deskundigheidsbevordering, nodig om de nieuwe taken in het sociaal domein doeltreffend uit te kunnen voeren.  Hierop wordt toegezegd er aandacht voor te hebben, maar niet voor het geld dat GroenLinks ervoor in gedachte had. We zijn blij dat de richting die we aan hebben gegeven, wordt onderkend door de wethouder.

Echter, er kan ook iets mis gaan als er op een andere manier gewerkt gaat worden. De mensen die afhankelijk zijn van regelingen uit het sociaal domein zijn ook afhankelijk. Dat kan er toe leiden dat men niet durft te klagen of juist procedures gaat beginnen. Maatwerk is geboden en een plek om klachten neer te leggen eveneens. Daar gaat onze tweede motie over: het instellen van een eigen lokale ombudsfunctie om directe bemiddeling bij (dreigende) klachten te realiseren en zo de afstand tussen de burger en de gemeente klein te houden. De wethouder zegt toe daarmee aan de slag te gaan.

De derde motie gaat over de toeristenbelasting. Er is meer binnengekomen dan was begroot. Dat betekent dat meer toeristen de weg naar Lingewaard weten te vinden. Prima, want toerisme wordt steeds belangrijker voor onze  gemeente. Maar uit ervaring en klachten van mensen die aan de dijken wonen weten we dat toeristen niet naar de centra van onze kernen worden geleid. Dat is jammer voor de toeristen, maar vooral voor de horeca en winkeliers. Eenvoudige bewegwijzering in overleg met de ondernemersvereniging kan helpen. Daarover gaat onze derde motie, die wordt overgenomen door de wethouder.