Wil dit college eigenlijk wel windernergie? GroenLinks vroeg het college naar haar standpunt. Ook zetten wij de MultiFunctionele Centra op de agenda, omdat het college, ondanks afspraak, nog steeds geen voorstel tot besluitvorming heeft gedaan. Daarnaast heeft de raad veel tijd besteed aan de wijkplatforms en de vraag of zij al dan niet mee mogen praten. Wordt meedoen door de samenleving (burgerparticipatie) wel serieus genomen?
Vragenronde
Hoe staat u tegenover windenergie en het initiatief ‘Windpark Lingewaard’?, vroeg GroenLinks het college. De gemeente heeft immers een flinke doelstelling te halen! Tot onze verbazing haalde de wethouder de Windvisie van de provincie Gelderland aan, legde het verkeerd uit en vergat het eigen coalitieprogramma. Er zijn volgens hem genoeg molens gepland voor Gelderland,dus deze zijn in Lingewaard niet nodig. Dat het zelfs MET windmolens een hele toer gaat worden de energiedoelstellingen te bereiken, is de wethouder blijkbaar ontgaan. GroenLinks zal dit onderwerp dan ook aan de orde blijven stellen en het college zo aansporen initiatieven te ontplooien.
GroenLinks wil graag zicht hebben op de samenwerkingsverbanden waarin de gemeente meer en meer betrokken raakt. Op onze vraag heeft de wethouder een overzicht toegezegd van alle samenwerkingsverbanden, met daarbij tijdlijnen waarop te zien is wanneer verschillende zaken ambtelijk en bestuurlijk aan de orde komen. Zo kan de raad zich beter oriënteren tijdens dit proces.
Rekenkameronderzoek Wijkplatforms
Bij de start was ‘het wijkplatform’ een vooruitstrevende manier om burgers mee te laten denken. Bij de uitwerking bleek dit toch niet eenvoudig. Was aanvankelijk de vraag op welke stoel de politiek en op welke het wijkplatform plaats nam, nu lijkt de bottleneck te zitten tussen plannen vormen en plannen realiseren. Maar telkens gaat ‘t over verwachtingen en tegenvallende resultaten. En over communicatie. GroenLinks ziet wijkplatforms nog steeds als een manier van burgerparticipatie, niet als de enige manier. Zo is bijvoorbeeld het burgerinitiatief ‘Lingewaard Energie’ gestart vanuit een bijeenkomst over duurzaamheid door GroenLinks!
Wij hebben dan ook voorgesteld samen met raad, wijkplatforms, en anderen uit onze samenleving met goede ideeën daarover, verdere burgerparticipatie vorm te geven. Onder deskundige leiding, want dit wiel is allang uitgevonden! Helaas was slechts een klein deel van de raad het hiermee eens. De meerderheid steunde de motie van Lokaal Belang om alleen de raad met ambtenaren hierover een onderonsje te laten hebben. Wat GroenLinks betreft een gemiste kans om de met de mond beleden burgerparticipatie écht uit te voeren.
MultiFunctionele Centra (MFC) Bemmel, Huissen, Gendt
GroenLinks is blij met de aandacht die het college schenkt aan de multifunctionele centra, Providentie, Stadhues en Kerk/Kinkel. Minder tevreden zijn we met het aantal vragen dat we hebben moeten stellen en het tijdstip waarop die informatie ons bereikte. In Bemmel dreigt een subsidie van 5 ton van de provincie Gelderland, op 1 oktober te vervallen. Zo ook een particuliere toezegging van 3 ton. Het college treuzelt om die gelden binnen te halen. Het onderzoek naar de Kinkel leverde niet op wat de Kinkel wilde. Waarom stelt het college een extra onderzoek in? Om zo bureau ICS nog een opdracht te kunnen geven, omdat ze geen antwoord kunnen geven op een aan zichzelf gestelde vraag? Kassa! Ook in Huissen stagneert de voortgang van het proces. De denktank, de raadscommissie is ontbonden en het blijft stil. Dachten we het in Gendt voor elkaar te hebben op 20 februari met een extra raadsbesluit, ook daar stagneert het nu. Gelukkig kan daar de stichting zelf door, ondanks de nog geweigerde gemeentelijke bankgarantie.
GroenLinks gunt het dit college om rustig van start te gaan. Maar aan sommige dossiers moet echt worden getrokken! Dat gebeurt niet! GroenLinks maakt zich zorgen zich over deze afwachtende houding. Het kan toch niet zo zijn dat prachtige burgerinitiatieven rond deze MFC’s doodbloeden door vertraging door het college?