De raadsagenda is onderwerp van discussie geweest. GroenLinks is niet blij dat belangrijke punten op de agenda staan verschoven zijn, aangezien mensen die daarvoor speciaal naar deze raad komen daardoor mogeijk te laat zijn om de behandeling ervan te volgen. In de wandelgangen werd het mysterieuze belang van Lingewaard (samenwerking met de G5 gemeentes) waardoor het college niet compleet aanwezig was, steeds duidelijker. Maar: waarom kon dat niet eerder met de hele raad gedeeld worden?
Vragenronde
Vorige week werd tijdens de politieke avond over de begroting aan het college gevraagd naar de mogelijke afwaardering van de gronden op Bergerden. De portefeuillehouder reageerde hierop met de woorden dat hij verwachtte dat de Raad binnen 14 dagen zou worden geïnformeerd. Dat is gelukt. Echter, niet door de portefeuillehouder noch door de stuurgroep. Maar door de krant! GroenLinks vindt dat de raad over zulke verstrekkende gevolgen voor de schatkist van Lingewaard toch als eerste wordt geïnformeerd, met een informatienota en achtergrondgegevens. Het kan immers over miljoenen gaan!
Europese samenwerking
GroenLinks hecht aan samenwerking. Binnen de kernen, binnen Lingewaard, binnen ons land en binnen Europa. Van ons college verwachten we een visie op al deze aspecten.
Het college stelt voor om de stedenband met Mizil te beëindigen en geen nieuwe vorm van structurele Europese samenwerking aan te gaan. Daarmee wordt een signaal afgegeven dat de gemeente op gebied van Europese doelstellingen en beleid niet actief wil zijn en de toegang tot Europese subsidies mogelijk bemoeilijkt. Daarom diende GroenLinks samen met D66 een amendement in om de voor de stedenband bestemde financiële middelen in te zetten voor nieuwe vormen van Europese samenwerking op projectbasis. Helaas zijn andere partijen niet overtuigd van het belang van Europese samenwerking en heeft het amendement het niet gehaald.
Jeugdzorg (nota en verordening)
De zorg voor de jeugdzorg. Daar maken we ons zorgen om. Het moet anders, via de gemeente in plaats van via de provincie en het moet met minder geld. We willen kwaliteit leveren. Lastig, vooral als je niet weet wie nu welke zorg krijgt en hoe je die zorg kwalitatief anders voort moet zetten.
Gelukkig is er eerst een tussenjaar. We weten dat de huidige portefeuillehouder al op veel plaatsen is geweest om haar licht hierover op te steken. GroenLinks wil er op blijven aandringen duidelijke kaders te stellen voor hulpvragen en indicatoren te formuleren om te kunnen toetsen, voorafgaand aan de hulpvraag. Zodat niet achteraf blijkt dat we volgend jaar kinderen niet meer kunnen helpen omdat het budget op is. Of dat we juist te karige hulp hebben geboden en kinderen in een zwaarder traject terechtkomen. GroenLinks vraagt de wethouder blijvend met poortwachters, zoals huisartsen, consultatiebureaus en scholen in contact te blijven om de beste hulp te geven. Immers, de kinderen die dit nodig hebben met hun familie komen niet zomaar hulp. Dan is er echt iets aan de hand. En moeten deze mensen geholpen worden.
Samen met de PvdA diende GroenLinks een motie in voor het instellen van een onafhankelijke ombudsman/vrouw die het verloop van de transities in het sociale domein kan monitoren. Omdat het van groot belang is dat inwoners met klachten en zorgen terecht kunnen bij een instantie wiens onafhankelijkheid gewaarborgd is. De gemeentelijke ombudsfunctie heeft een belangrijke signaleringsfunctie en kan in geval van repeterende klachten snel, gevraagd en ongevraagd, adviseren over het oplossen van knelpunten. Na de toezegging van de wethouder om hieraan te starten met een pilotproject, is de motie ingetrokken.
Maatschappelijke ondersteuning en het 'Right to challenge'
We zijn op weg naar de kanteling in deze maatschappij. Om echt te kunnen kantelen moet de raad aan de ene kant duidelijk maken wat kan en wat niet, oftewel kaders stellen, maar aan de andere kant ook loslaten in vertrouwen. Burgerinitiatieven die meer opbrengen voor mensen, en mogelijk nog eens minder kosten, moeten worden omarmd.
Kleine initiatieven, zoals De Minkhof in Bemmel. Of ABC-zorgcomfort in De Liemers, waar wonen en bieden van ondersteuning en zorg wordt gescheiden. Prachtige initiatieven van groepen mensen die gezamenlijk bepaalde zorgtaken uitvoeren. Daarom heeft GroenLinks samen met de PvdA in de 2e Kamer het initiatief genomen tot een uitdaging aan de gemeente en aan de burgers met goede plannen te komen. En zulke plannen te ondersteunen. Inmiddels worden deze moties in vele gemeenten raadsbreed ondersteund. Ook in Lingewaard moeten bewoners de gemeente kunnen uitdagen om (een deel van) de zorg van de Wmo die door de gemeente wordt geleverd, anders en beter uit te voeren dan de gemeente dat doet.
Mensen zijn vaker ontevreden over iets dat de overheid voor ze regelt dan iets wat ze zelf doen. Het 'Right to challenge' houdt in dat als een buurt of wijk denkt dat zij een bepaalde taak beter kunnen, dat ze zelf die taak ter hand nemen en het budget ervoor krijgen. Inwoners kunnen de overheid uitdagen als zij denken dat ze een (zorg)taak beter kunnen uitvoeren dan de gemeente. In een buurt of wijk kunnen zij bepaalde zorg en ondersteuning zelf uitvoeren. Dat heeft ook te maken met 'loslaten in vertrouwen'. Bewoners kennen hun buurt, ze weten wat er speelt en spelen daar op in. De motie werd helaas verworpen door een meerderheid in de raad.
Verder vroeg GroenLinks het college om op niet een jaar te wachten, maar steeds te blijven kijken hoe de WMO uitwerkt voor bewoners. En om er voor te zorgen dat de taal eenvoudig en helder is, zodat mensen begrijpen hoe zaken voor hen gaan veranderen en hoe zorg aan te vragen. Beide punten werden toegezegd