Dat is de conclusie na de Politieke Avond waarin de startnotitie voor het nieuwe duurzaamheidsbeleid is behandeld. Pas wanneer de landelijke overheid dit dwingend gaat opleggen zal het College haar duurzaamheidsbeleid ambitieuzer maken. Op de vragen van GroenLinks is nauwelijks een bevredigend of geruststellend antwoord gekomen.
In de startnotitie voor het nieuwe duurzaamheidsbeleid is alleen nog aandacht voor de al sterk gereduceerde visie en ambitie op het gebied van energie. Duurzaamheid is voor GroenLinks echter méér dan alleen duurzame energie. Het gaat over de fundamentele vragen waar Lingewaardse samenleving naar toe wil. Het raadplegen van deze samenleving komt er in het nieuwe beleid ook maar karig van af.
De transitie naar een duurzame samenleving vraagt om een andere kijk op hoe we onze samenleving willen vormgeven. Het gaat om het hervormen van bestaande structuren (sociaal, economisch, politiek, onderwijs en zorg) en de vormgeving van een nieuwe samenleving.
Zoals Jan Rotmans (hoogleraar duurzaamheid en transitie) regelmatig in zijn toespraken aangeeft: “Deze transitie start met een fundamenteel debat over de vraag: in wat voor soort samenleving willen we eigenlijk leven en in wat voor soort economie willen we ons geld verdienen? De overheid moet een visie ontwikkelen over die nieuwe economie en nieuwe sociale en politieke orde, daar richting aan helpen geven en zelf mee veranderen.”
Misschien komt die dwang straks wel vanuit een andere hoek dan het College verwacht….