Terwijl in heel wat gemeenten vluchtelingen actief uitgenodigd worden,  reageerde wethouder Witjes afhoudend in De Gelderlander van 7 september 2015, met de woorden: “Grote aantallen zijn lastig op te vangen. Wij hebben geen grote gebouwen leeg staan.” Maar tot 27 mei was ook het kleine aantal van 16 verblijfsgerechtigden nog te veel voor Lingewaard om onderdak te verlenen. GroenLinks vraagt het college naar de stand van zaken en hoe gastvrij Lingewaard is voor andere mensen die door oorlogsgeweld huis en haard moesten verlaten.

De 16 verblijfsgerechtigden mogen in Nederland blijven, maar wachten in de overvolle asielzoekerscentra nog op een eigen plekje. In antwoord op eerdere vragen van GroenLinks* reageerde het college dat met de provincie als deadline 1 juli was afgesproken om onderdak te hebben voor deze mensen. Of dit is gelukt is nog niet bekend gemaakt. Ook op de suggestie om na te denken over alternatieven heeft GroenLinks niets gehoord. 

Vandaar dat GroenLinks opnieuw vragen stelt, zeker nu er een grote stroom mensen komt die noodgedwongen huis en haard hebben moeten verlaten. GroenLinks dringt aan om de verschillende soorten vluchtelingen en hun hulpvraag in kaart te brengen, evenals de leegstaande gebouwen van de gemeente en eventueel te huren gebouwen. En een plan voor te bereiden om te zorgen dat ook Lingewaard bij de gastvrije gemeentes gaat horen.

*Zie ook op deze website bij trefwoord vluchtelingen