De gemeente Lingewaard zegde toe constructief meewerken aan maatregelen om de verhoogde instroom van asielzoekers op te vangen. GroenLinks vraagt zich af wat het college proactief doet om Lingewaard gastvrij op de kaart te zetten.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft alle gemeenten in Nederland verzocht in te stemmen met het bestuursakkoord dat met de regering is afgesloten voor de verhoogde instroom van asielzoekers. Dit akkoord gaat in op de maatregelen die, zowel voor de korte als middellange termijn genomen moeten worden, om de verhoogde instroom van asielzoekers te kunnen opvangen.
Het college heeft hiermee ingestemd, met een kanttekening bij de minimale omvang van tweehonderd asielzoekers per opvanglocatie. De voorkeur van het college gaat uit naar kleinschaliger vormen van opvang. De voltallige raad is hiermee akkoord gegaan.
GroenLinks is voor ruimhartige opvang van vluchtelingen. Liefst kleinschalig, want dat draagt bij aan het vergroten van het draagvlak onder omwonenden. En de gemeente kan nu al voorwerk verrichten op het gebied van taal, werk en onderwijs. Een Kamermeerderheid heeft onlangs ingestemd met twee moties van GroenLinks om de positie van vluchtelingenkinderen te verbeteren: een voor kleinschalige opvang voor minderjarige vluchtelingen en een voor meer geld naar basisonderwijs aan vluchtelingenkinderen.
- Linda Voortman roept in haar eerste motie het kabinet op om minderjarige asielzoekers voortaan alleen nog in kleinschalige opvang op te vangen. Vluchtelingenkinderen moeten niet langer in grootschalige locaties, zoals sporthallen of lege kantoren, terechtkomen. In kleinschalige opvangplekken kunnen zij de aandacht en zorg krijgen die ze nodig hebben. Bij voorkeur zouden deze kinderen door een pleeggezin moeten worden opgevangen.
- De tweede motie die werd aangenomen betreft het extra geld vrijmaken voor vluchtelingenkinderen in het basisonderwijs. Op dit moment krijgt het basisonderwijs alleen aanvullende financiering voor een jaar extra onderwijs, terwijl het voortgezet onderwijs op twee jaar extra bekostiging kan rekenen. Dankzij deze motie wordt deze situatie nu gelijk getrokken.
In oktober 2014 en ook in april en september van dit jaar stelde GroenLinks al vragen naar het beleid van Lingewaard op gebied van vluchtelingenopvang. We stelden voor om te inventariseren welke soorten van opvang nodig waren en waaraan Lingewaard kon voldoen. Na de crisisplaatsing in Gendt werd de raad op de hoogte gehouden, maar nog steeds heeft ons college geen proactieve houding. Dat is een gemiste kans. Voor de vluchtelingen, die de beste opvang verdienen, en voor de gemeente, die daarmee zelf regie zou hebben en op een positieve manier de inwoners om hulp kan vragen. Want zo creëer je draagvlak in de samenleving en perspectief voor vluchtelingen.
De wethouder zegde toe de raad schriftelijk te informeren over de mogelijkheden van opvang die tot dusver zijn geïnventariseerd.