Samenwerken: zoveel mogelijk en zoveel is mogelijk. Dat is de kern van het betoog van GroenLinks bij de begroting.
Natuur en Landschap
Natuur is de basis van ons bestaan. Al het andere hebben wij, mensen eraan toegevoegd. Soms vergeten we dit in onze ijver alles maakbaar te maken. Toch merken we gelukkig nog steeds ook dat de natuur ons rust, ontspanning en gezondheid blijft geven. Denk aan de wandelcoaches en ontspanningsmomenten in de natuur voor mensen die met de GGZ te maken hebben.
Ingrijpen in de natuur om ons leven comfortabeler te maken doen we steeds. Dit kan op verschillende manieren. Het is de kunst om ervoor te zorgen dat dit niet ten koste gaat van biodiversiteit. Immers, dat is de thermometer van het evenwicht in de natuur.
GroenLinks ziet echter dat het college de post biodiversiteit niet in de begroting heeft opgenomen en er dus geen geld voor vrijmaakt. Dat is echt onbegrijpelijk: op z’n laatst volgend jaar willen we ook in Lingewaard voor biodiversiteit een financiële onderbouwing te zien!
Door de eeuwen heen hebben mensen geprobeerd de natuur te beteugelen en geschikt te maken voor consumptie en bewoning. Zo vormden we het landschap. En genieten ervan. In Lingewaard niet alleen wij zelf, maar ook veel toeristen op campings, bed en breakfasts, of dagjesmensen die hiervoor naar onze gemeente komen. En daarmee is die natuur een belangrijke economische motor. Met onze uiterwaarden en Park Lingezegen hebben we goud in handen. Een motor echter die niet de kans krijgt om op volle toeren te komen, met de post toerisme van 3 ton en het wegvlakken van de post Landschap. Door de uiterwaarden te koppelen aan Park Lingezegen, bijvoorbeeld door kunstroutes, wordt Lingewaard nog meer attractief. Zo levert toerisme geld op, om natuur van te onderhouden maar ook indirect voor de gemeenschap.
Concreet zou op deze manier ook meer mogelijk kunnen worden gemaakt in de ontwikkeling van de Huissensche Waarden. Natuurgroepen en ondernemers willen hiervoor graag de handen ineenslaan.
GroenLinks roept het college op hierin de regie te nemen en het programma Landschap terug te brengen in de begroting. De natuur is een te belangrijke bron van welbevinden om door versnippering van de gelden verloren te laten gaan.
Investeren in duurzame toekomst
Na de oorlog is het welvaartspeil in Nederland omhoog gegaan. Ook voor volgende generaties moet dit behouden blijven. GroenLinks ziet in de klimaatverandering echter een bedreiging op ons af komen van ongekende omvang. Toch, door te investeren in duurzaamheid hebben we de mogelijkheid het tempo hiervan af te remmen. Dit college heeft dat ingezien en verwoord in het coalitieprogramma. Dat is mooi. We zien nu ook dat Lingewaard door gezamenlijke inkoop van duurzame energie met de regio een flinke stap gaat zetten. Dat is nog mooier, compliment!
Het nieuws is nog zo vers dat het nog niet in de begroting staat. Om te laten zien wat nodig is en hoe eraan wordt gewerkt pleit GroenLinks voor een planmatige aanpak van investeringen in duurzame energie om er zo stelselmatig aan te werken. Met een klimaatbegroting, zoals ook de gemeente Den Bosch die gaat opstellen, zal ook Lingewaard een zinvol instrument in handen hebben voor een helder overzicht van deze noodzakelijke investeringen en ontwikkelingen in duurzaamheid.
GroenLinks blijft aandringen om energiegebruik overal waar mogelijk terug te dringen. Als eerste onnodig energiegebruik. Vooral bij bedrijven is er nog veel milieuwinst te halen door hen actief te wijzen op energiebesparingskansen. Zeker nu de economie aantrekt is dit ook voor hen een investering in de toekomst.
Lingewaard Energie geeft een slinger aan duurzaamheid voor sportclubs, om te beginnen bij sportpark Walburgen in Gendt. Dat levert naast energiebesparing ook veel werkgelegenheid op en is een goed voorbeeld voor andere bedrijven. GroenLinks ziet kansen, niet alleen voor andere sportclubs, om dit goede voorbeeld te volgen. Door de helft van de opbrengst van de energiebesparing namelijk in een revolverend fonds te stoppen, kunnen met die gelden weer andere daken snel worden voorzien van zonne-energie. Want niet alleen sportclubs, maar ook schooldaken en gemeentelijke daken zijn uitstekende zonnevangers.
De Nederlandse klimaattop gaf vorige maand aan dat alles op alles moet worden gezet om de wettelijk vastgelegde klimaatdoelen te halen. De raad heeft inmiddels het rapport van de provincie over windenergie ontvangen. Gelukkig zijn veel plaatsen in Lingewaard geschikt voor windturbines. Voor sommigen is het even wennen, en dat kan, want vanuit een groot deel van Lingewaard zien we de windmolens bij de A15 al staan draaien.
Het college heeft nog geen standpunt ingenomen over windenergie. Uit de cijfers blijkt echter dat álle locaties die mogelijk zijn, moeten worden ontwikkeld want het duurt immers nog enige jaren voordat de bouw kan starten. Dus hebben we nu echt alle inzet nodig om op tijd de hernieuwbare, in Lingewaard opgewekte energie mogelijk te maken.
GroenLinks is benieuwd naar de evaluatie van het afvalbeleid. Wij vinden het hoog tijd dat er ook in Lingewaard een volwaardige milieustraat komt én dat Klein Chemisch Afval gratis kan worden ingenomen, zoals in de rest van Nederland. Met daarnaast een lager vastrecht en een hoger bedrag voor ledigingen wordt Lingewaard schoner en duurzamer.
Samen leven, samenleven
Mensen krijgen steeds meer informatie, door de media en door internet en waar ze elkaar ontmoeten ontstaan plannen en ideeën. Nu gemeenten, ook Lingewaard, meedenken, meebeslissen en meedoen steeds beter over kunnen laten aan inwoners, komen de inwonersinitiatieven op gang en wordt meer gerealiseerd dan eerder voor mogelijk werd gehouden. Zie bijvoorbeeld Providentia, de begraafplaatsen in Huissen en de Boomgaard in Gendt.
Zelfs zonder inmenging van de gemeente zien we ongekende krachten en kwaliteiten tot bloei komen, zoals bij de theaterkerk. Meer van deze voorbeelden zijn de Minkhof en Plakselaan. GroenLinks pleit ervoor om deze saamhorigheid ook ten gunste van statushouders, nieuwkomers in te zetten. Zo kunnen nieuwkomers hun kwaliteiten inzetten en samenwerken bij het afbouwen van tijdelijke huurwoningen, maar nog liever bij het oppimpen van bestaande gebouwen, die nu staan te verkrotten. Samenwerking tussen nieuwkomers en Lingewaarders bevordert zo de integratie en heeft mooie woonruimten of werkpanden als resultaat!
We zien dat mensen steeds ouder worden en toch in hun eigen woning willen blijven wonen. GroenLinks juicht het toe om, naast het bouwen van levensloopbestendige woningen, ook voor bestaande woningen aan ouderen een blijverslening te verschaffen. Hiermee kunnen ook minder draagkrachtigen hun huis adequaat aanpassen. Hoe kijkt het college hier tegen aan?
Dan willen we het college herinneren aan afspraken uit een ver verleden. Vóór de herindeling zijn beloftes gedaan om in wijken 30 km zones aan te leggen. Dit komt de leefbaarheid en plezier in de wijken ten goede en kinderen kunnen er eerder en veiliger in het verkeer meedoen. Omdat er nog steeds wijken zijn die daarop al 15 jaar wachten, dienen we de motie ‘belofte maakt schuld’ in.
Tot slot
GroenLinks dringt aan op Samenwerking én Toekomstgericht bezig zijn. Laten we partijen bijeen brengen, over grenzen heenkijken, figuurlijk, maar ook letterlijk zoals naar onze buren Berg en Dal, over de Waal. Laten we de wijsheid van inwoners gebruiken en met hen meebewegen. Zo krijgen we een inclusieve samenleving.
En vooral: laten we gericht zijn op de toekomst: de klimaatverandering is onze grootste bedreiging. We hebben de potentie om daarvan een uitdaging te maken, te beginnen met snel samen te werken aan een klimaatneutraal Lingewaard!
Lianne Duiven,
namens GroenLinks Lingewaard