GroenLinks stelde het college vragen over stalbranden. We kregen antwoorden, maar niet concreet genoeg. Vandaar nu vervolgvragen en een pleidooi om meer aandacht aan preventie te besteden. Om leed te besparen voor veehouders, dieren en omwonenden.
Een stalbrand heeft niet alleen een grote impact op de veehouder, de dieren, de omgeving en de hulpverleners. Vaak zijn oude stallen voorzien van asbest daken waardoor de gevolgen voor het milieu nog veel groter zijn. Naar aanleiding van eerder door GroenLinks gestelde vragen gaat het college op basis van een pilot extra tijd reserveren voor controle van stallen door de toezichthouder Milieu.
Belangrijkste oorzaak van stalbranden, in stallen gebouwd vóór 2014, is een niet deugdelijke elektrische installatie en brandbare isolatie. In het kader van de ARBO-wet dienen elektrische installaties bij bedrijven periodiek te worden gecontroleerd. GroenLinks pleit ervoor dat de toezichthouder de inspectierapporten opvraagt en controleert of onveilige vermeldingen zijn gerepareerd.
Het is gezien de krappe marges voor de boeren niet mogelijk om de stallen aan te passen aan het bouwbesluit 2014, maar er zijn gelukkig alternatieven. Het verbeteren van de elektrische installatie kost relatief weinig en de kosten voor branddetectie zijn te overzien.
De brandweer heeft naast een uitvoerende rol ook een adviserende rol. In het kader van preventie pleiten wij ervoor om door de preventiemedewerker bij de brandweer voorlichting te laten geven aan de boerenbedrijven. De brandweer kan beoordelen of er voldoende vluchtwegen zijn, of een brand niet onbeheersbaar kan uitbreiden en of brandgevaarlijke stoffen veilig opgeslagen zijn. De preventieve adviezen worden normaliter kosteloos uitgevoerd. GroenLinks pleit ervoor om hierover in overleg te gaan met Brandweer Gelderland-Midden.