Al tijdens een drukbezochte informatieavond over windenergie van GroenLinks in 2014, stelden deskundigen vast dat alle mogelijke vormen van hernieuwbare energieopwekking nodig zijn om de klimaatdoelen in Lingewaard te halen. En dat windenergie de grootste opbrengst levert. Ondernemers stonden al in de startblokken.
Intussen zwakten college en coalitie het duurzaamheidsbeleid af. Wel kleine stapjes voorwaarts, vooral in de richting van energiebesparing, maar grote slagen bleven uit. En de deur naar windenergie waaide dicht.
Onderzoeksbureaus verdienden goed aan locatie-onderzoeken. Pas eind 2017 was er dan eindelijk een windvisie. Wat bleek? Enkel een rapport over de locatiekeuze Bergerden. Niets gedaan aan draagvlak, nauwelijks overleg met de bewoners, geen gegevens over geluidsbelasting of hinder door slagschaduw en zelfs geen info over de energieopbrengst. Dat veel tuinders helemaal geen windstroom willen, omdat hun gasgestookte WKK-installatie goedkoper stroom produceert, is ook aan het college voorbijgegaan.
Na forse kritiek van raadsleden en insprekers heeft het college het voorstel weer moeten intrekken. Waarna de coalitie, zo net voor de verkiezingen, kwam met een motie om toch weer meer locaties voor windturbines te onderzoeken. GroenLinks is blij met deze stap, maar blijft het jammer vinden dat we -na drie verloren jaren- weer terug bij af zijn.
Gelukkig zijn er initiatiefnemers die wel snel willen investeren in windenergie. Als zij zorgen voor draagvlak, participatie van inwoners, samenwerking met lokale ondernemers en een maatschappelijk fonds voor Lingewaard, heeft voor GroenLinks deze wind de toekomst!
Column in Het Gemeentenieuws, Lingewaard wk 50, 2017