Statiegeld bij evenementen, bloemrijke akkerranden, wel of geen strepen op de dijk, circulair bouwen mét groene insectvriendelijke inpassing, windmolens en jeugdige stemmers. Tijdens de raadsvergadering van 14 december zag GroenLinks duurzame kansen.

 

Bloemrijke akkerranden

Nu nieuwe contracten worden afgesloten met pachters, staat GroenLinks graag even stil bij de afspraken over het bij-vriendelijk inzaaien van 4 meter brede akkerranden langs de percelen. Om de biodiversiteit te bevorderen. Dit jaar blijkt dat gelukkig al wat beter te lukken dan vorig jaar. Maar we zien wel dat er nog te smalle stroken worden ingezaaid, die dan bovendien vaak nauwelijks zichtbaar zijn vanaf de weg. Jammer, want dat is niet alleen een gemiste kans voor de biodiversiteit, maar ook voor voorbijkomende inwoners en toeristen. Wij vragen ons af: klopt het dat soms niet aan deze inzaaiing hoeft worden voldaan? Wat zijn de criteria hiervoor? De wethouder gaf aan dat de afspraak nog steeds geldt, maar dat er steeds minder verpacht wordt door de gemeente. 

Evenementennota

In de evenementennota staat de mooie zinsnede '...duurzame initiatieven stimuleren en daarin de evenementenorganisatie adviseren...' Alleen deze zin op papier zegt niks, daar moet uitvoering op volgen. GroenLinks denkt zelf aan statiegeld op 'plastic glazen' om tijdens evenementen minder plastic te verbuiken, en het scheiden van afval door verschillende verzamelcontainers te gebruiken. Dat bleek tijdens de politieke avond voor velen een stap te snel. Jammer. GroenLinks kwam met een motie om aan de hand van de goede voorbeelden in buurgemeenten te overleggen over het terugdringen van afval en het verbeteren van de gescheiden inzameling.  

Duurzame bedrijventerreinen

Lingewaard duurzaam verder ontwikkelen en bedrijven inpassen in het insectvriendelijk groen. Dat is waarmee Lingewaard zich op de kaart kan zetten en specifieke bedrijven aan zich kan binden. Vandaar onze motie die oproept tot

  • Duurzame inrichting als voorwaarde voor bedrijventerreinen
  • Efficiënt ruimtegebruik en inpassing in insectvriendelijk groen
  • Samenwerking tussen de bedrijven voor diensten en vervoer
  • Voorwaarden stellen aan het materiaalgebruik van de gebouwen (circulair bouwen waarbij alle materialen hergebruikt kunnen worden).

Helaas was dit duurzame plan voor de meeste partijen een te grote stap....

Belijning dijken

GroenLinks is voor de veiligste optie, namelijk het doorknippen van de dijken om daarmee doorgaand gemotoriseerd verkeer te voorkomen. Belijning aanbrengen is een noodoplossing, maar ook een minder veilige schijnoplossing. Die bovendien veel geld kost. Om nu ook te gaan belijnen waar nauwelijks een auto rijdt, namelijk op het dijkvak van De Arend in Bemmel naar Sprok, is wel heel wonderlijk. Er wordt daar gefietst, geskatet, gewandeld, kortom gerecreëerd, zonder dat de mensen er last van elkaar hebben. Ga daar niet overreguleren en gebruik dit geld (volgens de ambtenaar is er rond €10.000 voor gereserveerd) voor zaken die daadwerkelijk zin hebben, zoals meer fietsvoorzieningen bij de bushaltes of verbetering van fietspaden. Ook dit voorstel was voor de meerderheid een te grote stap...

Windenergie

We weten inmiddels allemaal dat het aardgas opraakt en het niet goed gaat met het klimaat. Dan verwachten de inwoners van hun gemeentebestuur een visie op hoe we hiermee in Lingewaard zullen omgaan. Een tijdpad met de te nemen maatregelen. Helaas is het niet gelukt dit in deze bijna vierjarige periode te regelen...

Wat had er volgens GroenLinks moeten gebeuren?

  1. Aandacht voor energie bespáren: dat zien we wel al een beetje terug, maar nog lang niet genoeg.
  2. De CO2-uitstoot reduceren door over te stappen op hernieuwbare energie: nog steeds geen overzicht van dit college met alle mogelijkheden die Lingewaard daartoe biedt, zoals natuurlijk windenergie.

Maar nee, ook geen windvisie! Wel een stapel dure locatieonderzoeken, echter zonder de betreffende omwonenden in te lichten. Oeps, vergeten! Was burgerparticipatie niet een speerpunt voor dit college? Een grote kop in Het Gemeentenieuws beweert zelfs dat de raad dit jaar niet meer beslist over windenergie. Gelukkig bepaalt de raad haar eigen agenda en komt dan ook met een motie hierover. Jammer dat bewoners die niet verder lezen hiermee op het verkeerde been worden gezet. GroenLinks wil zo vlug en zoveel mogelijk besparing én hernieuwbare energie. Met de juiste condities daaraan gekoppeld, te weten:

  • Draagvlak creëren
  • Participatie van inwoners
  • Samenwerking met locale ondernemers
  • Maatschappelijk fonds uit de opbrengst.

Jongeren in politiek

Mensen hebben het druk en jongeren al helemaal. Sommige zaken komen nauwelijks op het netvlies bij jongeren, zoals politiek. GroenLinks wil samen met D66 de politiek meer bij jongeren onder de aandacht te brengen. Dit doen we al langer, maar de verkiezingen zijn natuurlijk een prachtige aanleiding hier weer nieuw leven in te blazen. Een optie zou bijvoobeeld kunnen zijn om stemhokjes weer terug te brengen naar scholen, en daarmee mogelijk hun interesse te wekken. Het valt ons op dat we in het verleden regelmatig met jongeren contact hadden over werkstukken en bij debatten. Dit neemt af. Maar nu, in de aanloop naar de verkiezingen, zijn er weer mogelijkheden om jongeren te interesseren voor politiek en voor hetgeen er gebeurt in de gemeente.

Geitenhouderij

Nogmaals: GroenLinks wil een beter dierenwelzijn en vindt grote groepen dieren daaraan niet bijdragen. Dat is voor ons een reden om geen verklaring van geen bedenkingen af te geven. De gezondheidsrisico’s voor mensen en alle missers en fouten zijn eveneens redenen voor dit standpunt. We zien graag reflectie hierop van het college en stemmen voor mediation om het probleem in de buurt tot een minder groot item te maken.