Voor wie moeilijk thuis kan blijven wonen, is er een verpleeghuis. Maar daarvoor is meestal een wachtlijst. Nu blijkt dat vanaf het plaatsen op een wachtlijst tot het moment van verhuizen plots de thuiszorg en andere ondersteuning kan worden gekort. Foutje in de wet. Wat doet het college in Lingewaard om deze zorgval te voorkomen? GroenLinks stelde vragen en kreeg antwoord.

Een uitzending van ‘De Monitor’ laat zien dat er een zorgval is als mensen op de wachtlijst staan voor een verpleeghuis. Cruciaal hierin is dat de begeleiding of verzorging door wijkverpleging en dagbesteding stopt of vermindert als mensen overwegen naar een verzorgingshuis te gaan of zelfs als dit voor hen wordt overwogen. Als het CIZ de aanvraag heeft goedgekeurd, worden deze mensen beoordeeld volgens de Wet Langdurige Zorg.

De wijkverpleging kan ervoor zorgen dat het op de wachtlijst plaatsen van mensen zo lang mogelijk wordt uitgesteld. Ook zou de Wmo-consulent een belangrijke rol kunnen spelen door de mensen op de gevolgen te wijzen bij het plaatsen van mensen op de wachtlijst van een verpleeghuis. Daarbij zou de Wmo-consulent de mensen moeten afraden zich op deze wachtlijst laten zetten, zolang er nog geen concrete opnamevraag ligt.

GroenLinks ontvangt signalen dat in Lingewaard hierin nog niet altijd alert wordt geopereerd en dus een zorgval voor deze kwetsbare (oudere) mensen kan worden veroorzaakt. 

In antwoord op onze vragen meldt het college dat er steeds naar maatwerk wordt gestreefd. Dus per geval bekeken wordt wat de beste opties zijn. GroenLinks roept mensen op attent te zijn op de mogelijkheid van deze zorgval en zoveel mogelijk van te voren al bij keukentafelgesprekken te bespreken. Want het kan niet zo zijn dat deze kwetsbaarsten plots in de steek worden gelaten vanwege een foutje in de wet.