Het coalitieakkoord van VVD, LBL, CDA en L.NU dat op 24 mei in de raadsvergadering werd gepresenteerd draagt duidelijk het stempel en de kleuren van de VVD, de grootste winnaar van de verkiezingen in Lingewaard. We zien een programma met veel input vanuit de samenleving en vanuit andere partijprogramma’s. Ook uit het verkiezingsprogramma van GroenLinks. Zo zien we het JA-loket terugkomen. Meer oog en oor voor de plannen van de inwoners met hun initiatieven, vanuit een positieve grondhouding, ondersteund vanuit het gemeentehuis. Mooi!

De concrete invulling van de GroenLinks kernpunten Aarde, Natuur en Mens is nog wat mager: weinig concrete stappen op het terrein van duurzaamheid, geen aandacht voor biodiversiteit en wat betreft de zorg wordt pas op de plaats gemaakt. We zijn benieuwd naar de uitwerkingen in het collegeakkoord en gaan daar met volle inzet creatief en constructief ons steentje aan bijdragen. Zoveel mogelijk samen met zoveel mogelijk partijen!

Naast de energietransitie en de omgevingswet blijft het sociaal domein een van de grootste uitdagingen. Daaraan wordt immers een heel groot deel van onze begroting besteed. Tijdens de presentatie van het akkoord zei de wethouder hiermee ‘minimaal op hetzelfde niveau’ verder te willen gaan. Wat GroenLinks betreft mag er echter best een schepje bovenop. Bijvoorbeeld meer nadruk op en middelen voor preventie en armoedeval, zoals door de nieuwe doeltreffender vorm van schuldhulpverlening in te voeren. Daarnaast zien we graag steeds bevestigd dat het geld van het rijk voor het sociaal domein daaraan ook echt wordt besteed. En zet er intensief op in dat minder kansrijke Lingewaarders gemakkelijker aan het werk komen. 

We zien met plezier dat er steeds reëler wordt gedacht over duurzaamheid. Zo komen voor deze coalitie ook windmolens in beeld. Bij het duurzaamheidsdebat noemden coalitiepartijen zelfs nog meer ambitie, zoals Lingewaard in een hoger tempo, en zelfs al in 2030 CO2-neutraal. Het door Lingewaard ondertekende Gelders Energieakkoord heeft die grotere ambitie eveneens. Maar met jaarlijks 1½ procent energiereductie maakt GroenLinks zich zorgen over de te halen einddatum in 2050, zeker als er meer wordt gebouwd en er dus nog meer energiebehoefte komt in Lingewaard.

We geven voor het collegeakkoord de volgende tip mee: onderzoek de mogelijkheden naar zonnepanelen langs de Betuwelijn, mobiele zonneparken op nog niet verkochte kavels en op de vele platte daken van gebouwen van de bedrijventerreinen.

Goed dat toerisme en recreatie gelden als steeds meer serieus te nemen economische drager. Want naast de cultuurhistorische attracties heeft Lingewaard een dijk van een landschap en prachtige natuur. Benut de kansen om die aspecten te versterken! Versterk intensief de biodiversiteit door agrarisch natuurbeheer en insectvriendelijk bermbeheer. Dat zorgt hier voor een win-win-situatie.

GroenLinks is erg benieuwd naar de verdere uitwerking van het coalitieprogramma in een collegeakkoord. Hiervoor doen we nog alvast de volgende drie praktische suggesties:

  • Maak geld vrij voor plannen die (nog) niet in het coalitieakkoord staan. Mooie plannen van één of meerdere partijen, maar vooral vanuit inwoners maken dan zomaar kans om met budget gerealiseerd te worden.
  • Laat alle politieke partijen, het werkveld en vooral ook inwoners meedenken bij de start van plannen. Wat een tijd zou dat schelen, zowel voor ambtenaren als voor de raad. En...het zou zomaar 29-0 bij de stemmingen in de raad kunnen opleveren.
  • Maak bij ieder raadsvoorstel een kopje: hoe zijn de inwoners betrokken bij deze plannen. Dat houdt ieder scherp, vergroot bij inwoners het vertrouwen in de politiek en zal bij hen een grotere tevredenheid opleveren. Een mooie opstart naar de nieuwe omgevingswet.

Wat betreft de benoeming van wethouders: een nieuwe ronde, nieuwe kansen. Dat geldt ook voor onze nieuwe PA-leden die in deze vergadering beëdigd werden: Lisette Hoes, Karin Verlaan, Dirk Goldschmeding en Noor Hagemeier. Gefeliciteerd allen met jullie benoeming en veel succes!