GroenLinks stelde vragen over de afvalscheidingmogelijkheden van kleine bedrijven, sportclubs en de gemeente zelf. Het blijkt dat daar nog het een en ander aan te verbeteren is. Ondernemers en organisaties die op eigen initiatief speciale containers aanvragen, blijken daar veel voor te moeten betalen. Ook zijn er klachten van inwoners dat de ruimte voor het aanbieden van plastic afval te klein is.

Lingewaard gaat voor grondstoffen, dat is de strekking van het nieuwe afvalbeleid dat in 2013 werd vastgesteld. Gebleken is dat bewoners daar graag aan mee willen werken, maar dan moeten er wel de juiste voorwaarden voor geschapen worden. Als er te weinig of geen plek is voor het aanbieden van (plastic) afval, blijft het bij goede voornemens. De gemeente moet daarom met een oplossing komen en zelf het goede voorbeeld geven.

Uit de beantwoording van de vragen blijkt dat de gemeente eerst wat langer de resultaten van de gescheiden afvalaanbieding van bewoners wil monitoren alvorens maatregelen te nemen. Wel komen er voor maatschappelijke organisaties zoals scholen en sportclubs alsnog duocontainers beschikbaar. Het bedrijfsafval van het gemeentehuis wordt zo goed mogelijk gescheiden, alleen is het aanbod GFT en plastic blijkbaar zo klein dat dit met het restafval meegaat.