De oude zaal van het Wapen van Bemmel is een belangrijke plek. Een plek met een rijk verleden, op een prachtige locatie. Een plek die bij uitstek geschikt is voor de doelgroepen die het meest op zoek zijn naar een woning: jongeren, starters, alleenstaanden, ouderen. Midden in het centrum van Bemmel, dichtbij voorzieningen.

Dure appartementen door parkeernormen

Toch gaat het volgens het college niet lukken om op deze belangrijke plek betaalbaar te bouwen. De belangrijkste reden hiervoor is dat de parkeervraag grotendeel ondergronds moet worden opgelost. Een zeer dure oplossing, waardoor er enkel woningen kunnen worden gebouwd in het dure segment. Jammer, want wonen in het centrum vraagt ons inziens niet om een auto voor (of onder) de deur. Maar het college heeft te maken met parkeernormen, waaraan ook in het centrum moet worden voldaan.

Ook wordt het gebouw aanzienlijk groter dan de huidige zaal. Dit betekent niet alleen dat de bewoners van de Pollenbrink, het naastgelegen appartementencomplex, in hun uitzicht worden beperkt, maar ook dat het invloed heeft op hun lichtinval. Dit vermindert hun woongenot, waarvan zij het college en de raad meerdere keren probeerden te overtuigen. Ook zij kregen te horen dat er geen andere mogelijkheid is, gezien de hoge kosten van de ondergrondse parkeeroplossing door de huidige parkeernormen.

GroenLinks ziet oplossingen

GroenLinks ziet hier wel degelijk enkele mogelijkheden. Zo mag het college in specifieke situaties besluiten om ontheffing te verlenen van de parkeernormen. De locatie ‘Wapen van Bemmel’ is naar ons idee zo’n locatie. Ook kan er, wanneer de parkeerbehoefte niet op eigen terrein gerealiseerd kan worden, gekeken worden naar de parkeercapaciteit binnen 300 meter van de locatie. Een nieuw parkeeronderzoek zou kunnen uitwijzen dat er onder andere op het Kinkelplein voldoende ruimte is. Deze opties betekenen dat er zonder parkeergarage gebouwd kan worden.

Dit zou het plan aanzienlijk goedkoper maken en daarmee de mogelijkheid bieden voor goedkopere (huur)woningen en kleiner bouwen.

Wij vroegen het college of zij bereid zijn deze mogelijkheden verder te onderzoeken. Ook vroegen we de andere partijen ons hierin te steunen. Helaas legt de grote meerderheid zich neer bij het huidige plan met dure appartementen en trokken we aan het kortste eind.

Nog langer aankijken tegen deze bouwval is geen optie

Ondanks deze teleurstelling heeft GroenLinks niet tegen het plan gestemd. De enorme omvang van het gebouw en de hoge vraagprijzen zijn niet wat wij hier graag hadden gezien. Maar nog langer moeten aankijken tegen deze bouwval vinden wij geen optie voor Bemmel.

Tenslotte vroegen we de wethouder om een toezegging dat de wijziging van het bestemmingsplan van ‘horeca’ naar ‘wonen’ geen invloed zal hebben op evenementen die in de directe omgeving worden georganiseerd. Deze toezegging kregen we.