Raadspraat! Elke week krijgt een raadslid de gelegenheid om op de gemeentepagina van Hét Gemeentenieuws een column te schrijven. Deze week was de beurt aan José Bruêns, raadslid voor GroenLinks. 

Geland in Lingewaard

Ik kom van ver. Geboren en getogen op Curaçao. In een tijd dat leraren rookten voor de klas en m’n vader ‘s avonds in onze slaapkamer wat insecticide spoot om te zorgen dat zijn dochters geen last kregen van de muggen. Maar ook in een wereld van veel buiten zijn; hutten bouwen met kinderen uit de buurt, rolschaatsen op het schoolplein en naar de baai om te zwemmen.

Tijdens mijn studie biologie in Nijmegen kon ik even terug naar Curaçao, voor een afstudeerproject. Ik leerde duiken en bestudeerde de invloed van papegaaivissen op de groei van het koraalrif. Na mijn afstuderen begon ik daar mijn loopbaan als lerares biologie. De eerste duik op m’n oude onderzoeksplek was een diepe teleurstelling: weg was het weelderige koraal, verdwenen onder een laagje zand en algen. Zo snel kan het gaan…

In 2001 ben ik, na allerlei omzwervingen, beland in Lingewaard. Daar woon ik nu met mijn katten, kippen, eenden en geiten. In een rivierenlandschap met een prachtige natuur. In een groene buurt, en met een wilde tuin waarin van alles is aan komen waaien, lopen en vliegen. Dat alles maakt me blij en wil ik beschermen. Daarom ben ik sinds 2004 actief bij GroenLinks, met speciale aandacht voor duurzaamheid en biodiversiteit in de groene en bebouwde omgeving.

Inmiddels is bekend dat sigarettenrook en insecticiden schadelijk zijn voor ons. Omdat de effecten niet direct merkbaar waren, heeft dat inzicht wel wat tijd gekost. Nu is het hoog tijd om de klimaatverandering aan te pakken: die heeft effect op veel langere termijn, zowel dichtbij als wereldwijd. Niet alleen om koraalriffen te redden, maar voor de toekomst van alles wat leeft.

Als raadslid wil ik bijdragen aan het verduurzamen van gebouwen, energie besparen, schone energie opwekken en grondstoffen hergebruiken in Lingewaard. Tegelijkertijd onze omgeving, wijken en tuinen vergroenen en de biodiversiteit verhogen. Met minder verstening en meer bomen, heggen en bloemrijke akkerranden. En door groene initiatieven te stimuleren, zoals ‘Heel Hulhuizen Zoemt’ in m’n eigen buurtje en de schoolmoestuintjes van Lingewaard Natuurlijk. Opdat ook in de verre toekomst kinderen hier samen hutten bouwen, in de bomen klimmen en -wie weet- nog kunnen schaatsen in de winter.

José Bruêns, raadslid GroenLinks

Gepubliceerd in Hét Gemeentenieuws, 24-04-2019

 

Raadspraat Lianne Duiven: Samen leven in natuurlijk Lingewaard

Raadspraat Inge Sloot: Vriendelijkheid, aandacht en samenwerking