GroenLinks vraagt debat over snoeihoutcentrale

Afgelopen jaar is gewerkt aan een snoeihoutcentrale in Lingewaard. Maar buiten de ondernemer en de gemeente was niemand daarvan op de hoogte. Ook de Gemeenteraad niet. Bij toeval kwam GroenLinks dit op het spoor en stelde deze zomer, samen met B06, tot tweemaal toe vragen hierover aan het college. Inmiddels bleek dat vergunningen al waren aangevraagd en dit aan inwoners en Gemeenteraad voorbij was gegaan. 

Hoe kan het dat er vergunningen voor een snoeihoutcentrale worden aangevraagd en vergund, en zelfs de bouw kan starten, zonder dat de Gemeenteraad of inwoners dat opmerken? Dat wil GroenLinks ook wel weten en vraagt samen met B06 een debat daarover aan.

Op initiatief van de wethouder werd afgelopen week een ingelaste infoavond georganiseerd, waar gealarmeerde bewoners en de pers aanwezig was. Wat bleek: alles is volgens de regels verlopen en er hebben zelfs aankondigingen in Hét Gemeentenieuws gestaan. Dat niemand deze opmerkte kwam doordat ze  tussen de kapvergunningen en aanvragen voor een carport stonden. En gevraagd werd om 'de bouw van een gebouw voor WKK'. De aanvragen waren zodanig dat de Gemeenteraad daarover geen zeggingskracht heeft.

GroenLinks is nog aan het uitzoeken of er een mogelijkheid is om dit plan, eventueel tijdelijk, tegen te kunnen houden. En hoe, als het wél doorgaat, de uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof beperkt kan worden. In ieder geval vindt GroenLinks dat een dergelijke ontwikkeling, waarover zoveel te doen is en die niets bijdraagt aan vermindering van CO2-uitstoot, niet zomaar moet kunnen worden toegestaan.

Het debat vindt plaats tijdens de raadsvergadering van donderdag 21 november in de Valom in Huissen.

Voor meer info, zie http://portal.ibabs.eu