Samen voor de toekomst

In maart 2022 vinden de verkiezingen plaats voor de gemeenteraden. Dit is jouw kans om je kandidaat te stellen! In de loop van dit jaar gaat GroenLinks aan de slag met het opstellen van een verkiezingsprogramma en een kandidatenlijst. Door de afdeling is een kandidatencommissie ingesteld. Die zal gesprekken gaan voeren met de potentiële kandidaten. Vervolgens doet de kandidatencommissie een voorstel tot een kandidatenlijst. De ledenvergadering zal daarover eind 2021 een besluit nemen. Wij roepen iedereen op, om zich aan te melden voor de kandidatenlijst. We geven hierbij aan, wat we van je verwachten en wat je van ons mag verwachten.

Profiel kandidaten

Wij zijn op zoek naar mensen die namens GroenLinks in de gemeenteraad het sociale en groene geluid van GroenLinks willen uitdragen. De samenstelling van de kandidatenlijst zal divers zijn. Dat betekent dat we zoeken naar mensen met verschillende achtergronden. Daarbij kan het gaan om verschillende culturele achtergrond, migratieachtergrond of opleidingsniveau. Maatschappelijke betrokkenheid en spreiding van kandidaten in de gemeente is ook van belang voor de kandidaatstelling.

Daarnaast is ervaring en interessegebied belangrijk. We willen kandidaten die een zo breed mogelijke inhoudelijke betrokkenheid vertegenwoordigen. Van klimaat tot aanpak van armoede en van emancipatie tot fietsbeleid. Bij de samenstelling van de lijst kijken we naar vernieuwing, door nieuwe mensen voor te dragen, maar ook naar continuïteit. Dat betekent dat we ook ervaren raadsleden graag op de lijst terug zien.

Als kandidaat voor het raadslidmaatschap ben je in staat om in een team te functioneren. Je moet goed kunnen samenwerken met anderen. Je verdeelt taken met collega’s en zoekt naar een gezamenlijke inzet als fractie. Daarnaast ben je bereid om je te verdiepen in nieuwe onderwerpen en kun je daarbij een politieke vertaalslag maken. Verder ben je resultaatgericht en in staat compromissen te sluiten zonder veel in te leveren.

We zoeken kandidaten voor de functies lijsttrekker, raadslid en wethouder. Daarbij is het belangrijk dat ook iedereen zich aanmeldt die (nog) niet verkiesbaar wil zijn, maar straks wel op de lijst wil staan. Als ondersteuning, of als opvolger van gekozen raadsleden. Voor de functies van lijsttrekker, raadslid en wethouder zijn de profielen aan te vragen bij de kandidatencommissie (zie hieronder).

Procedure

Vanaf begin april wordt de procedure gestart door het afdelingsbestuur. Als je raadslid wil worden, of een plaats lager op de lijst wil, vragen we je om je aan te melden vóór 15 juli. Dit geldt ook voor mensen die wethouder willen worden. Aanmelden kan door een mail te sturen naar: kandidatencommissie@groenlinksbovenbetuwe.nl