Lingewaard gaat minder landbouwgrond verpachten. Dat biedt kansen voor biodiversiteit. Hoe? Door de percelen in afwachting van de verkoop in te zaaien met wilde bloemenmengsels. Goed voor de vlinders, bijen en andere insecten. En een lust voor het oog!

Op 19 september 2013 werd, tijdens het Lingewaardse jaar van de bij, een convenant getekend tussen de Imkervereniging Oost-Betuwe en de gemeente Lingewaard. Doel was te komen tot meer biodiversiteit: de variatie van planten en diersoorten voor een natuurlijk evenwicht.

Vooral plaatsen in het buitengebied waar eenzijdige landbouw wordt bedreven zijn arm aan soorten. Een van de middelen om daar het voortbestaan van vlinders, bijen en andere insecten te waarborgen, is het behoud van bloeiende planten. Daarvan profiteren ook andere dieren in de voedselketens, zoals vogels en knaagdieren. 

De gemeente Lingewaard zegde in 2015 toe om bij verpachting de boeren te verplichten in de akkerranden bloemenmengsels te zaaien. In 2016 is dat helaas niet goed gelukt: het Lingewaardse zaad bleek niet op te komen bij de pachters (wel bij particulieren overigens). 

GroenLinks heeft nu het college gevraagd om de percelen die de gemeente niet verpacht (met het oog om deze mogelijk te verkopen) zolang om te vormen tot bloemrijke graslanden. Een kleine moeite met een groots resultaat: de biodiversiteit wordt snel vergroot en bovendien is het een lust voor het oog. Een kans, zeker nu een imker heeft aangeboden het zaaigoed gratis te leveren.