Project Karstraat geeft oponthoud? Raadsvraag (Lianne Duiven)

Uit de  informatienota van het college over de verkeersprojecten blijkt dat de vertraging van project Karstraatbochten er tevens voor zorgt dat ook drie andere projecten vertraging oplopen. De fietspaden op de Huismanstraat en de veranderingen op de Bredestraat worden uitgesteld. Op vragen van GroenLinks antwoordde de wethouder dat dit te maken had met momenten van afsluiting van verschillende wegen. GroenLinks vindt het vreemd dat er daardoor geen plannen kunnen worden gemaakt. Tijdens de begrotingsvergadering komen we daarop uitgebreid terug. 

GroenLinks gaat ook nog op onderzoek naar alle rapporten die de huidige stand van zaken van die projecten weergeven. Dat de wethouder had toegezegd in de informatienota dat deze ter inzage zouden komen liggen, was de wethouder klaarblijkelijk vergeten.

Erkenning leed en onrecht Molukse gemeenschap Bemmel (Chantal Crijns)

Tijdens de informatieronde, enkele weken geleden, hebben wij hier dankzij twee bevlogen insprekers een geschiedenisles gehad. En dat was nodig, want de geschiedenisboeken in ons land vertellen helaas nog steeds nauwelijks iets over de komst van 12.500 Molukkers naar Nederland in 1951. 

Niets over hoe zij jarenlang vochten als KNIL-militairen en zo trouw waren aan de Nederlandse vlag. Niets over hoe zij, onvrijwillig en noodgedwongen, huis en haard moesten verlaten en na een lange boottocht in Nederlandse kampen werden gestopt. Aan hun lot overgelaten. Niets over de hoop of belofte om ooit terug te kunnen keren naar hun geliefde thuisland. Maar dat verhaal moet wel verteld worden, blijven worden. Omdat het voor Nederlanders belangrijk is hun eigen geschiedenis te kennen. Maar vooral omdat het leed en onrecht van de Molukkers erkend moet worden. Hun verhaal doet ertoe. 

GroenLinks is dan ook blij dat de Gemeente Lingewaard hieraan meewerkt. Het gedenkteken in Bemmel en het herinneringsbord in Haalderen bij Klein Baal mogen er wat ons betreft zo snel mogelijk komen. Ook het toekennen van de bijzondere status aan de graven van de eerste generatie Molukkers in ons land vinden wij zeer terecht. Als KNIL-militairen hebben zij een jarenlange loyaliteit aan Nederland bewezen, zonder er ooit een gunst voor terug te krijgen. Zij hebben zelfs pas in 2017 de officiële Nederlandse veteranenstatus gekregen. Voor de meesten was dit helaas te laat. Hun graven de bijzondere status toekennen is het minste dat wij nu nog voor ze kunnen doen. 

Dat hierbij onderscheid wordt gemaakt tussen de twee begraafplaatsen in Bemmel is zakelijk gezien uit te leggen, maar in het kader van erkenning van onrecht en leed absoluut niet. Wij gaan er dan ook van uit dat ook de graven op het katholieke kerkhof in Bemmel een speciale status toegekend zullen krijgen door de Parochie. GroenLinks is blij dat de burgemeester zich hiervoor inzet. Mocht dit desondanks niet lukken, dan zullen we als gemeente uiteraard moeten kijken naar een andere oplossing. Ook als dit financiële consequenties heeft. GroenLinks heeft daarom de oproep (motie) mede ondertekend. 

Grondstoffenbeleid 'Samen werken aan een circulair Lingewaard' (Lianne Duiven)

Niet voor niets werd een aantal jaar geleden afvalbeleid omgezet in grondstoffenbeleid. Want hierdoor komt steeds meer het besef om zuinig te zijn op grondstoffen. Lingewaard is goed op weg om steeds minder restvuil te verbranden en grondstoffen te sparen. Hulde aan dit beleid , maar vooral hulde aan de inwoners die steeds meer scheiden. Minder restafval betekent ook minder verbrandingskosten. Maar, het kan nog veel beter. Een afvalcoach zou daar een goede hulp voor zijn. Als je inzet op gedragsverandering kun je al heel snel zorgen dat mensen minder vaak hun restafvalcontainer aan de straat hoeven te zetten. 

Stel: de helft van de huishoudens doet dit eens per jaar dan zijn dat in Lingewaard 10.000 huishoudens x €8 is €80.000 euro die niet naar de afvalverwerking gaat maar bij de inwoners blijft. Wie wil doet mee. Mooie besparing voor de inwoners én voor de belastingbetaler omdat de gemeente minder stortingsgeld betaalt. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer wordt bespaard. En… daarnaast zet je ook nog in op minder verbranding en dus minder CO2- uitstoot. Ontzettend belangrijk nu blijkt dat de opwarming van de aarde explosief stijgt. Op deze dag van de duurzaamheid en de voorspelde hevige buien in Limburg mogen we daarbij wel eens extra stilstaan!

Hoewel dit niet een beslispunt is, wil GroenLinks wel kwijt dat we blij zijn dat er steeds meer wordt toegewerkt aan een deugdelijke milieustraat waarbij de gemeente (eventueel samen met Overbetuwe) de regie heeft. Het combineren met een ambachtscentrum en kringloopwinkel biedt veel mogelijkheden voor allerlei doelgroepen (kleine beurs, afstand tot de arbeidsmarkt). Ook weer goed voor het sparen van onze kostbare grondstoffen en vermindering uitstoot van broeikasgassen.  

Helaas werd niet door iedereen begrepen dat een afvalcoach een investering is om vervuiling van de verschillende afvalstromen (en daarmee hoge kosten) tegen te gaan. Deze coach werd helaas weggestemd.