Over een tulp voor afvalscheiding, onvolledige jaarstukken met een herinvoering van de onlangs nog afgeschafte bestemmingspotjes, een Stadhues met weinig reuring maar wel veel parkeerplaatsen, een toekomst voor werknemers van presikhaaf bedrijven en zonnepanelen op de Aldi.
Afvalscheiding
GroenLinks stelde al eerder vragen over het verzamelen van plastic afval. We zijn verheugd dat er zo snel actie is ondernomen dit op te lossen. Toch blijven kleinere organisaties, zoals bijvoorbeeld de Minkhof, met hun afvalstromen zitten. En dit terwijl de wethouder hen een container heeft geschonken bij de opening van het gebouw. Het kan toch niet zo zijn dat kleine organisaties zoals deze, die op vrijwilligers draaien ’s nachts stiekem hun plastic moeten dumpen bij een appartementengebouw om afval te kunnen scheiden? De wethouder zegde toe dat dit probleem nu verholpen is. Niet alleen voor de Minkhof, maar voor alle ideële organisaties in Lingewaard.
Daarnaast speelt dat het gemeentehuis een voorbeeldfunctie zou moeten zijn voor het scheiden van afval. Helaas gebeurt dit heel beperkt. In Nijmegen heeft men daarvoor de TULP ingevoerd: een sierraad in het gemeentehuis. Daarmee kan meteen aan de bron worden gescheiden. De wethouder zegde toe om ook in het gemeentehuis beter op de afvalstromen te gaan sturen en de raad op de hoogte te stellen van de resultaten voordat de nieuwe afvalnota in het najaar aan de orde komt.
Jaarstukken
Op het moment van aanbieding van de jaarstukken zijn afrekeningen van de verbonden partijen nog niet in beeld. Toch gaat dit over 11 miljoen. En mogelijk nog een beetje meer, als je de jaarstukken van Bergerden, Presikhaaf en vooral van Park Lingezegen goed leest. Dat gedeelte komt niet terug in de jaarrekening.
Vooral Bergerden blijft geld kosten, ondanks alle nieuwbedachte vrolijkheid om het een impuls te geven. Wat GroenLinks betreft is het tijd om dit onder ogen te zien en dit project als verliesgevend af te boeken. Ook het goochelen met de bestemmingen van de bedrijventerreinen zint GroenLinks niet. Als Bergerden een agrobestemming krijgt, is het echt niet zo dat ondernemers in de rij staan omdat ze daar krijgen wat ze 500 meter verderop ook konden krijgen. De accountant is het hierin met ons eens.
Het meest verbaasd is GroenLinks over de bestemmingspotjes. Als een van de grootste punten van het raadsonderzoek naar gemeentefinanciën in 2010-2011 kwam het naar voren dat dit funest is. Toch vindt het college dat ze dat ze dit moet doen vanwege transparantie. Goed gevonden college, maar het principe van potjes maken willen we niet! Althans, zo dacht de hele raad daarover in de vorige periode. Wat is er veranderd in de hoofden van degenen die nu vóór zijn?
Heeft GroenLinks alleen maar kritiek? Nee, we zijn blij dat er maatregelen zijn genomen waardoor meer wordt gefietst, het veiliger is rondom de scholen, aandacht voor biodiversiteit en landschap groter en ook recreatie meer ondersteund wordt. Presikhaafwerknemers kunnen in onze eigen gemeente meer en meer aan de slag. Daarvoor een compliment.
Toch overheerst bij GroenLinks het gegeven dat positief wordt gedaan over negatieve ontwikkelingen. En dat is de reden dat we de jaarstukken afkeuren.
Presikhaaf
Wat een moeilijk dossier. Presikhaaf kost ons al jaren veel geld. Maar gaat het daarom? Wat GroenLinks betreft niet. Voor ons geldt niet geld, maar goede omstandigheden voor de mensen die er werken. Nu de wet verandert en we Presikhaaf vergelijken met andere bedrijven op deze leest geschoeid, zien we dat er als de drommel doorontwikkeld moet worden. En dan niet vanuit het financiële perspectief alleen, maar wat GroenLinks betreft nadrukkelijk vanuit het sociale. In Arnhem heeft men daar ook over nagedacht en is vrijwel raadsbreed een motie aangenomen om ervoor te zorgen dat mensen een werkinvulling hebben voor de dag. GroenLinks bracht een motie in om een vangnet te maken voor mensen als ze even geen werk hebben. Helaas werd deze motie, evenals vele andere door de oppositie ingebrachte moties, afgeraden door de wethouder. Hoewel hij het er wel mee eens was. Vreemd, heeft dat te maken met een gunfactor?
zie motie GroenLinks
Stadhues
Mooi dat het Stadhues behouden blijft. Maar daarmee is dan ook alles gezegd. Van het oorspronkelijke plan, een multifunctioneel centrum is weinig meer over. De jarenlange inspanning van het Stadhuescomité is grof opzij geschoven. De financiële onderbouwing klopt niet. We hadden immers 2 miljoen afgesproken voor 3 MFC’s en daarvoor gemeentelijke gebouwen te verkopen. Die verkoop gebeurt niet, en de 7 ton wordt nu 1,6 miljoen. Dat gaat GroenLinks niet doen!
Waar blijft de reuring die Huissen zo nodig heeft om het centrum op te waarderen? Waar blijven de instellingen die iets zouden kunnen doen in het gebouw? Misschien is enkel de bieb nog over?! En wil die nog? Hoe gaat het college er toch voor zorgen dat er reuring komt nadat Betuweland er weer uit is? Het reddingsplan van D66 voor overkapping van de binnentuin zou een optie kunnen zijn, waarbij het college en bevolking samen met kunstenaars over de invulling zouden kunnen brainstormen. En er een toeristische aantrekkelijke plek met galeries van maken? Misschien zelfs met het Stadhuescomité? Vragen die GroenLinks stelde , waarop het akelig stil bleef.....
Terwijl de verkiezingscampagne van LBL startte als de BOBdeBouwers van het Stadhues laat de hele coaltie het idee van een multifunctioneel centrum vallen. De omgeving van het Stadhues wordt nog steniger en blikkeriger en ieder groen wordt opgeofferd aan parkeerplaatsen, met ook hieraan een ferm prijskaartje. Alleen voor een boek komt de Lingewaarder nog in het Stadhues. Wat jammer dat zoveel kansen zijn verspeeld.
Aldi
Grootgrutters hebben hun eigen werkelijkheid en zoeken de gaten in de regels. Zo komt Aldi in Haalderen terecht. Legaal, door een omissie in het bestemmingsplan. En zo zet Aldi alvast een bord aan de weg hoe ze hun gebouw gaan maken. Niet dat de welstandscommissie dat goedkeurde, maar als het er staat zal de gemeente dit vast gedogen, zo wordt blijkbaar verwacht. Ook bracht mevrouw Aldi een optie naar voren om vast het aangrenzende perceel te kunnen kopen. Ja hoor, dat kan. Als er maar genoeg wordt betaald. En alle beloftes dan over zonnepanelen en groene inpassing? Zou in een later stadium ineens zomaar een te grote investering kunnen blijken en helaas, helaas, DUS NIET meer in het budget passen.
GroenLinks waarschuwde het college om stevige, duidelijke standpunten in te nemen met waterdichte afspraken en blijvend te controleren. Daarbij rekening houdend met de afspraken die met omgeving zijn gemaakt. De wethouder zegde dit toe. GroenLinks blijft hierop controleren!