Over het voorstel van het college om kaders aan te geven voor de vestiging van 300 asielzoekers in Lingewaard werd opnieuw heftig gedebatteerd. Er zijn partijen die denken dat de spreidingswet er over een jaar misschien niet meer is en dat daardoor de vluchtelingen waarvoor in Ter Apel geen plaats meer is vanzelf in de lucht oplossen. Of afgeschoven kunnen worden naar gemeentes die solidair zijn en deze ontheemden wél een dak boven het hoofd willen geven.
- Feit: In Ter Apel slapen al maandenlang asielzoekers door plaatsgebrek op stoelen of op de grond, soms zelfs buiten, doordat veel gemeentes weigeren een deel van deze vluchtelingen op te vangen.
- Fictie: Deze wantoestand lost zich vanzelf op als het de nieuwe regering lukt om asielzoekers aan de grenzen van Europa te weren.
- Gevolg: Een voortdurende schending van de mensenrechten in Nederland die ook nog eens aan boetes miljoenen aan overheidsgeld kost.
- Wat wil GroenLinks: Onze verantwoordelijkheid nemen en samen met de inwoners van gemeente Lingewaard bedenken op welke manier we ons aandeel van bijna 300 vluchtelingen kunnen opvangen.
Woordvoering Lianne Duiven
Waarom zijn sommige partijen zo bang voor vluchtelingen? Dat vraagt GroenLinks zich af. Er wordt voortdurend gezegd dat er heel veel vluchtelingen zijn. Dat valt heel erg mee als je het vergelijkt met het aantal arbeidsimmigranten. Het afgelopen jaar werden meer dan twintigmaal zoveel arbeidsmigranten naar Nederland gehaald!
En dat terwijl de arbeidsmigranten naar Nederland komen om te werken en geld te verdienen dat niet in Nederland maar in hun thuisland wordt uitgegeven. In Lingewaard betreft dat vaak laag betaald en laag geschoold werk.
Vrijwel alle vluchtelingen komen echter naar Nederland omdat ze door oorlogen of regimes aan de dood moeten ontsnappen. Onder hen zijn allerlei opleidingsniveaus. Om in te burgeren willen ze best een poos het werk van arbeidsmigranten doen. En zij willen ook minstens tijdelijk hier een leven opbouwen.
Met het oog op de vergrijzing en het tekort in allerlei beroepen lijkt het GroenLinks een kans om hen snel aan het werk te kunnen laten gaan. Vandaar dat we de motie ‘Sneller aan het werk’ van D66 van harte ondersteunen. Wat GroenLinks betreft snijdt het mes daarbij aan meerdere kanten: 1- Mensen hebben een veilige plek, 2- ze kunnen aan het werk, 3- mogelijk op termijn zelfs hun oude job weer oppakken, en 4- de samenleving hier wordt daarmee ondersteund.
Naast alle redenen die GroenLinks vorige week al inbracht, zijn dit nog meer argumenten om die vreselijke situatie in Ter Apel het hoofd te bieden en ook in Lingewaard eindelijk een deel van deze nood op te vangen.
......................................
Over de huisvesting van arbeidsmigranten blijkt niet alleen GroenLinks verdeeld te stemmen.
Stemverklaring Chantal Crijns
Het doel van deze bestemmingsplanwijziging is het kunnen huisvesten van arbeidsmigranten. In eerste instantie 400.
Deze groep arbeidsmigranten heeft in Lingewaard geen enkel toekomstperspectief. Ze dragen ook niet bij aan onze samenleving, enkel aan de economische groei van slechts één ondernemer. De wet vrij verkeer van werknemers binnen de EU is ook voor GroenLinks een groot goed, maar wij geloven niet dat déze uitwerking ervan in lijn is met de bedoeling van de wet.
En dan de duurzaamheid. Mensen naar hier halen voor dit soort werk, en ruimte hier opofferen voor landbouwproducten die weer naar het buitenland moeten worden getransporteerd, is niet alleen onlogisch, maar vooral verre van duurzaam. Zelf Klaas Knot, de president van De Nederlandse Bank geeft dit aan.
Wij zien ook de wil van de ondernemer om zijn werknemers goed te huisvesten. Zo wordt er bij de nieuwe units rekening gehouden met de SNF en ‘Roemernormen’, waardoor de arbeidsmigranten er in woonruimte behoorlijk op vooruit gaan. Dat de ondernemer zegt zijn werknemers bij afkeuring van dit plan elders in de gemeente te zullen huisvesten, ervaren wij als druk.
De fractie van GL stemt dan ook verdeeld. De meerderheid zal de bestemmingsplanwijziging die dit alles mogelijk maakt en normaliseert echter NIET steunen.
Stemverklaring Arianne Nas
Dat een grote groep arbeidsmigranten wel een warm welkom krijgt in Lingewaard, maar dat een meerderheid in deze raad niet bereid is 300 vluchtelingen op te vangen vind ik onbegrijpelijk en diep triest.
Dat ik toch vóór dit bestemmingsplan stem, komt omdat er door dit bestemmingsplan in ieder geval 400 mensen beter worden gehuisvest. Verder kan dit huisvestingsproject als voorbeeld dienen van hoe snel je huisvesting voor een grote groep mensen kunt realiseren als de situatie daartoe dwingt.