Op 10 september stelde GroenLinks vragen over de opvang van vluchtelingen in de gemeente Lingewaard, onder de titel 'Gastvrij Lingewaard'. Het antwoord is er nu: naast het uitvoeren van de reguliere taak om mensen met een verblijfstatus te huisvesten en begeleiden, onderzoekt het college op dit moment hoe Lingewaard ook vluchtelingen kan bijstaan. Niet alleen door aanvullende huisvesting, maar ook door ruimte te geven aan initiatieven die in de gemeente ontstaan en samen te werken met de partijen die hieraan een bijdrage willen en kunnen leveren. Het valt GroenLinks op dat het college enkel volgend wil zijn en helaas niet wil uitstralen dat mensen die noodgedwongen huis en haard hebben moeten verlaten in Lingewaard welkom zijn.
De vragen en antwoorden:
Is de achterstand van de taakstelling woonruimte (16 wachtenden) die in mei bekend was inmiddels ingelopen? Wat is de taakstelling voor de rest van 2015?
De taakstelling voor heel 2015 inclusief de achterstand uit 2014 bedraagt 83 personen. Op 16 september 2015 zijn er 45 personen definitief gehuisvest in Lingewaard, verspreid over de verschillende kernen. Eén persoon wacht nog op zijn nieuwe woning en van 5 personen is bekend dat zij op korte termijn definitief naar Lingewaard toekomen in het kader van gezinshereniging. Van een aantal andere personen, waarvan de gezinshereniging wel is goedgekeurd en de familie in Lingewaard woont, is dit nog in behandeling. Door het COA zijn nu 16 personen, waaronder 2 gezinnen, aan onze gemeente gekoppeld die een woning aangeboden moeten krijgen. De afgelopen weken heeft de gemeente Lingewaard een beroep gedaan op de woningbouwcorporaties om zo snel mogelijk woningen beschikbaar te stellen om deze personen in onze gemeente te kunnen huisvesten. Dit geeft weer ruimte in de asielzoekerscentra voor noodopvang. Een eerste aanbod is al gedaan door zowel Woonstichting Gendt als Waardwonen om woonruimte beschikbaar te stellen. Wij verwachten de statushouders samen met onze partners op korte termijn een (mogelijk voorlopig) aanbod te kunnen doen.
Hoe bereidt het college zich voor op de extra vraag naar woonruimte voor vluchtelingen?
Wij hebben op verzoek van de Rijksoverheid in de afgelopen weken intern onderzocht welke mogelijkheden er zijn voor kortdurende opvang. Zo is in beeld gebracht welke gebouwen de gemeente beschikbaar heeft die geschikt zouden kunnen zijn voor eventuele kortdurende noodopvang en welke ongebruikte gronden er mogelijk geschikt zijn voor het plaatsen van tijdelijke units. De verwachting is dat er ook meer verzoeken zullen komen voor langdurige huisvesting. Hierover vindt overleg plaats met de woningbouwcorporaties.
Is er een inventarisatie van de verschillende soorten vluchtelingen (tijdelijk/permanent, statushouders/noodopvang etc.) en hun verschillende behoefte aan woonruimte en ondersteuning? Zo nee, wanneer gaat u dit onderzoeken?
Nee, die inventarisatie is er niet. De personen die in het kader van de taakstelling aan ons gekoppeld zijn, hebben een verblijfsstatus voor 5 jaar en deze zijn allen goed in beeld. Voor de noodopvang is er alleen een landelijke registratie die niet beschikbaar is in Lingewaard.
Is er een inventarisatie van leegstaande panden van de gemeente die op korte of eventueel langere termijn geschikt gemaakt te worden voor tijdige/langdurige bewoning? Zo nee, wanneer gaat u dit in beeld brengen?
Ja, die is er gemaakt in overleg met verschillende disciplines binnen de gemeentelijke organisatie en besproken met de woningbouwcorporaties.
Is er een inventarisatie van leegstaande panden die de gemeente kan huren om op korte of eventueel langere termijn geschikt gemaakt te worden voor tijdige/langdurige bewoning? Zo nee, wanneer gaat u dit in beeld brengen?
Nee, die inventarisatie is nog niet gemaakt omdat aan gemeenten is gevraagd om te focussen op panden die in eigendom van de gemeente zijn. Wij zijn momenteel echter al wel in beeld aan het brengen of er mogelijk andere geschikte locaties zijn.
Hoe stimuleert en faciliteert de gemeente inwonerinitiatieven met betrekking tot vluchtelingen en zorgt zij ervoor dat die bij Stichting Vluchtelingenwerk terecht komen?
De contacten die wij al onderhouden met organisaties rond vluchtelingen en statushouders zijn in de afgelopen weken geïntensiveerd. Er heeft afstemming plaatsgevonden met Vluchtelingenwerk en Zelf over het routeren van burgerinitiatieven. Zelf en Vluchtelingenwerk willen hiervoor het eerste aanspreekpunt zijn en willen aansluitend daarop graag met de gemeente afstemmen hoe we hier verder mee omgaan.
Op woensdag 30 september organiseert de gemeente hiertoe een bijeenkomst met onze lokale partners zoals Vluchtelingenwerk Oost Nederland, woningbouwcorporaties, SWL, ROC Rijn IJssel en Zelf Lingewaard. Ook het COA zal bij deze bijeenkomst aansluiten. Vooruitlopend daarop worden door zowel de gemeente als door de partners nu reeds ideeën verzameld en uitgewerkt, zodat die bijeenkomst zo concreet mogelijke resultaten kan opleveren.
Alle gemeenten in Nederland hebben in de afgelopen weken de oproep gekregen om locaties door te geven waar crisisopvang voor 72 uur mogelijk is. Lingewaard heeft aan deze oproep gehoor gegeven en aangegeven dat de gemeente een beperkt aantal mensen zou kunnen opvangen. Op dit moment staat Lingewaard niet bovenaan de lijst van gemeenten die door COA benaderd zullen worden voor deze vorm van opvang. Als Lingewaard toch benaderd wordt, dan zal de gemeente zich inspannen om de daarbij betrokken inwoners zo snel mogelijk te informeren