Vragenronde (Chantal Crijns)
Een vraag over de bekendheid met het hitteprotocol onder de mensen die daar het meest gebaat mee zouden zijn...
Beschouwing over de kadernota (Lianne Duiven)
Beste aanwezigen en mensen thuis
Dit is de laatste kadernota voor deze raadsperiode. Lang heeft het ernaar uit gezien dat dit ook de moeilijkste zou worden, want er hing een constante dreiging van ‘het ravijnjaar’ met onoverkomelijke bezuinigingen in de lucht. De raad werd zelfs tot tweemaal toe vertrouwelijk bijeengeroepen om van de bezuinigingen te horen. Die door het college bedacht waren en later zouden worden gedeeld met de betreffende organisaties. We waren op het ergste voorbereid.
GroenLinks vond veel plannen absoluut niet prettig, maar wel begrijpelijk. Vooral de bezuinigingen op sociaal domein waren heel fors. We pijnigden onze hersenen hoe deze terug te kunnen draaien en waar we dan het geld vandaan moesten halen.
En toen kwam daar in de verte de reddingsboot aandrijven: de meicirculaire. Een reddingsboot die een aantal bezuinigingen terug zou kunnen draaien. GroenLinks gooide een reddingsboei uit naar de evenementen, om de leges te schrappen. En terwijl we nog werkten aan reddingsboeien voor Tafeltje Dekje, sport, kunst en natuureducatie, kwam er een pieremachochel (een vreemd bootje) binnendrijven, in de vorm van een amendement van de coalitie. Vier (en later zelfs vijf) voorstellen ineen, met slechts enkele inhoudelijke overwegingen. Tot stand gekomen in achterkamertjes, door een afgezonderde coalitie.
GroenLinks stond perplex. Waarom komen de coalitiepartijen gezamenlijk met een dichtgetimmerd plan? Waarom werd dit niet (zoals gewoonlijk) met andere fracties gedeeld? En vooral waarom werden andere voorstellen (veelal vanuit de oppositie) alleen ondersteund als ze zouden worden ingeweven in het grote amendement? Dat klinkt als tekenen bij het kruisje.
Samenwerken en verbinden, dat vindt GroenLinks belangrijk. Zowel in de politiek als daarbuiten. Dit bevordert de gemeenschapszin en stimuleert dat sociale verbindingen tussen mensen ontstaan en versterkt worden. Het heffen van leges voor het organiseren van evenementen vormt hiervoor een obstakel. Want wie gaat een buurtbarbecue organiseren, of een avondvierdaagse als dat leges kost? Ook natuureducatie zorgt voor samenwerken en verbinden. Lingewaard Natuurlijk brengt oud en jong samen en betrekt daar ook nog nieuwkomers bij. En kunst verbindt. De kunstadviescommissie overlegt met de omgeving en zorgt gezamenlijk voor iets moois in de openbare ruimte. Voor een relatief klein bedrag wordt werk door kunstliefhebbers ipv door ambtenaren gedaan. Daarom onze amendementen om al deze bezuinigingen terug te draaien.
Bij samenwerken en verbinden hoort ook zorgen voor elkaar, in de buurt. Even met de buurvrouw naar het ziekenhuis of een boodschap doen, een hond uitlaten. Het werken met buurtcirkels is daarvoor een mooie methode. GroenLinks gaat hiervoor zelf op onderzoek, in onze eigen buurt. Want ieder kan iets betekenen voor een buur, het zogenaamde noaberschap kan ook in Lingewaard.
Soms is er extra zorg nodig, zoals Tafeltje Dekje. Vooral als contactmoment is dit enorm belangrijk. Wat zou het mooi zijn als de focus daarop groter wordt. Voor de minima en kwetsbare mensen wil GroenLinks de zorgen niet groter maken dan ze al zijn. Dus zijn we blij met meerdere amendementen over het sociale domein.
Over de hitte hebben wij daarnet al een raadsvraag gesteld. Om mensen op te vangen in verkoeling, een hitteprotocol. Maar dat is niet genoeg en niet structureel. Ieder zou thuis en in de buurt een goede plek moeten hebben. Isolatie van huizen en veel groen helpt daarbij. Afgelopen dagen hebben we gemerkt hoe heet pleinen kunnen worden. Ook daar helpen bomen, struiken en planten voor verkoeling van wel meer dan 10 graden. En ook dieren verdienen schaduwplekken.
Tot slot onze motie over budget voor een komende coalitie na de verkiezingen. Lang heeft GroenLinks gedacht dat een nieuwe raad vanwege de tekorten in het ravijnjaar weinig plannen zou kunnen maken. Nu echter blijkt dat er toch een overschot is, vinden wij het van goed bestuur getuigen om de nieuwe raad een startkapitaal mee te geven zodat er ruimte is om een eigen koers te varen met vernieuwend beleid. Vandaar onze motie die college en raad oproept om budget te reserveren. Zo zijn er weer vergezichten, met uitzicht op kansen en plannen voor Lingewaard.
Lianne Duiven, namens (steun)fractie GroenLinks