Beantwoording vragen van GroenLinks door college:

Sinds het vertrek van de Coöp in 2022 staat winkelcentrum de Assenburg grotendeels leeg.   Evenals de oude pastorie. Hierdoor kunnen culturele en maatschappelijke activiteiten (cultuur en welzijn) naar deze locatie verhuizen. Zoals de bibliotheek, activiteiten die nu in Cultureel Centrum De Kinkel plaatsvinden en de activiteiten van Stichting Welzijn Lingewaard (SWL). De technische haalbaarheid van deze verplaatsing is door middel van een QuickScan onderzocht. Op 9 januari 2024 heeft het college de uitkomsten ontvangen. 

In januari zijn gesprekken gevoerd met de Cultureel Centrum De Kinkel, de bibliotheek, SWL, SAB, Beleef Bemmel, Centrummanager, Historische Kring Bemmel/Haalderen, Cultuur Oost en Stichting Clinck!. De Theaterkerk Bemmel, Wijkplatform Bemmel Centrum, Eska, Kulit Bullit, De Minkhof en zo nodig nog andere partijen volgen. Door een efficiënte inrichting kan de Assenburg multifunctioneel gebruikt worden, met minder m2 oppervlak voor dezelfde activiteiten. Een vervolgonderzoek moet uitwijzen of en hoe dit kan. Ook moet het gebouw mogelijk aangepast worden in verband met de geluidsoverdracht naar omringende bewoners. 

Over de mogelijk hoge(re) huurprijzen is geen duidelijk antwoord gegeven. Veel blijft een zaak van verhuurder en huurder. En bij mogelijke verhuizing van de genoemde maatschappelijke functies naar het centrum van Bemmel, wordt gedacht over actualisatie van de Kinkelvisie  (met de invulling van achtergelaten lege gebouwen).

De participatie- en communicatiestrategie:

In het centrum van Bemmel is sprake van toenemende leegstand zoals in winkelcentrum De Assenburg. Gemeente Lingewaard wil dit gaan gebruiken als een multifunctionele accomodatie (MFA). Culturele en maatschappelijke functies vanuit De Kinkel, de bibliotheek en Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) verhuizen dan richting De Assenburg. In aanvulling op de winkels, die hier gewoon blijven. 'Deze mogelijke herlocatie is een voorloper in de uitvoering van het Accommodatieplan Bemmel dat na de zomer 2024 gepland staat.' Voor wat niet in De Assenburg past, worden alternatieven gezocht. 

De gemeente kiest voor een aanpak die past bij de uitgangspunten voor participatie van in Lingewaard en bij de behoefte van verschillende doelgroepen. Bovenal is aandacht voor hoe betrokkenen zaken ervaren. We communiceren op een open en laagdrempelige manier met elkaar en sluiten aan bij bestaande overleggen en bijeenkomsten. Daarnaast organiseren we extra ontmoetingen om te zorgen voor voldoende contactmomenten. Op die info-avonden kunnen mensen informatie krijgen, vragen stellen en ideeën delen. 

De eerste fase van het participatieproces loopt van jan-juni 2024. In deze fase geeft de gemeente informatie over de plannen en kijkt welke mogelijkheden de mensen zien. De participatie richt zich op deze partijen:

  • Cultureel centrum De Kinkel, Bibliotheek en stichting SWL (besturen): persoonlijke gesprekken, bijeenkomsten, deelname aan kerngroep

  • Gebruikers De Kinkel, Bibliotheek en SWL: persoonlijke gesprekken, inloopmomenten en een presentaties

  • Overige ondernemers (centrummanagement): bijeenkomsten, deelname aan kerngroep door centrummanager

  • Winkeliers in De Assenburg: bijeenkomst in samenwerking met de verhuurder

  • Inwoners Bemmel (wijkplatformen): hoe?

Fase 2 wordt pas gepland, wanneer er vanuit het eerste deel blijkt dat er voldoende mogelijkheden zijn om de Assenburg als cultureel centrum te gaan gebruiken.